Orchideeën aan je voeten met schoenontwerper Jan Jansen

Schoenontwerper Jan Jansen zet met zijn nieuwe zomercollectie letterlijk de bloemtjes buiten. Want ster van de collectie is de Orchid Shoe. Een ontwerp dat is ontstaan uit een samenwerking met kwekers van orchideeën. Zoals we van de maestro gewend zijn een echte showstopper. Een draagbaar kunstwerk van de natuur noemt Jan het zelf. De heels met bandjes zijn versierd met een explosie aan bloemen, alsof je midden in een bloemenveld staat. Gemaakt van suède om het fluweelachtige karakter van de echte bloem na te bootsen.

 

Jan Jansen na 50 jaar verliefd op de orchidee

Is het niet fascinerend? Ik heb meer dan een halve eeuw orchideeën gezien, maar er nooit echt naar gekeken. Nu wel dus. En prompt werd ik verliefd op een bloem. De liefde kwam pas heel recent. Toen ik werd gedwongen om beter te kijken. Dat was toen een aantal orchideeënkwekers mij vroeg een schoen te ontwerpen geïnspireerd op de orchidee. Om de bloem in alle facetten te ervaren – te zien, te voelen, te ruiken, haar zien bewegen – werd prompt mijn hele huis vol met orchideeën gezet.

 

Orchidee: koningin onder de bloemen

Mijn moeder hield van bloemen en had altijd verse boeketten in huis. Een orchidee was voor haar het toppunt van luxe, de koningin onder de bloemen. Mij zei het niet zo veel. Ik vond toentertijd vooral de herfst mooi; met z’n vallende en gekleurde bladeren.

 

 

Schoonheid, wulpsheid en fascinerende kleuren

In het begin was ik vooral onder de indruk van de hoeveelheid bloemen. Dat veranderde snel. Ik kreeg het gevoel dat niet ik naar de bloemen keek, maar dat de bloemen mij aankeken. Ik raakte steeds meer gefascineerd. Ik keek terug en zag ineens de schoonheid, de wulpsheid, de fascinerende kleuren, de vele verschillende soorten én de erotische vorm van de orchideeën. “Ja, ja…jij ziet overal erotische vormen in”, zei mijn vrouw.

 

 

Mijn belangstelling nam alleen maar toe nadat ik had gesproken met een bevriende bloemenspecialist. Die kwam aan met prachtige verhalen. Zoals over adellijke dames die in de balzalen de orchidee gebruikten om wulpse signalen aan de aanwezige heren te geven. Zo bekeek ik de orchideeën telkens weer met andere ogen. En zo groeide en groeide mijn idee voor de orchideeschoen.

 

Orchid Shoe

In het begin durfde ik de bloem niet aan te raken. Te mooi, te fragiel, te speciaal. Dat veranderde toen ik haar beter leerde kennen. Ik voelde fluweelzachte bloembladen en wist: dit moet van suède gemaakt worden. Zo heb ik de ‘Orchid Shoe’ ontworpen. Toen het ontwerp af was begreep ik het gelijk van mijn moeder. De orchidee is sensueel, erotisch, bijna organisch en wulps en daarmee inderdaad de koningin onder de bloemen. Alleen duurde het bij mij even voordat ik dat ontdekte…”

 

 

Lees meer over schoenontwerper Jan Jansen op: www.janjansen.com

 

Volg ons op Instagram, Facebook, of Pinterest voor meer inspiratie en verzorgingstips.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.