Bloemkunstenaar Pim van den Akker: 'Nooit gebrek aan inspiratie!'

“Aan inspiratie heb ik nooit gebrek. Speelgoed van een kind, een boom, de bril die iemand draagt; ik haal m’n inspiratie werkelijk overal uit. Waarbij de orchidee een extra rijke bron vormt. 

Bloemkunstenaar is de omschrijving die het beste bij mij past. Hoewel ik ook ontwerp, vormgeef en boeken schrijf. Voor Pimdesigned reis ik daarvoor de hele wereld over. Ik ben opgeleid als bloemist, maar werkte nooit in een bloemenwinkel. Dat past niet bij me. Het gaat me te snel en is me te beperkt. De wereld is zoveel rijker dan enkel boeketten en bloemstukken. Ik wil een ander verhaal vertellen dan de bloemist. 

Samen met een chefkok maak ik bijvoorbeeld shows die alle zintuigen prikkelen. Ik ontwerp daarvoor jurken van natuurlijk materiaal. Die creaties worden geshowd op de catwalk en daarbij krijgen de bezoekers bijpassende gerechtjes. Je ziet de jurk en je proeft de jurk.

Een van die jurken ontwerp ik geheel van orchideeën. Simpelweg omdat die plant me intrigeert. Ik ben dyslectisch en dat is in mijn vak een zegen. Ik ben daardoor sterk visueel ingesteld en kijk anders naar vormen en materialen. De orchidee is er in ontelbare soorten en vormen, en toch is er nooit één hetzelfde. Die onafhankelijke schoonheid van elke bloem en van elke tak fascineert me enorm.

Ik werk veel met orchideeën. Ook met een bekend product als de Phalaenopsis. Waarbij het voor mij de uitdaging is om ‘m zo te gebruiken dat ie een nieuwe beleving krijgt. En dat mensen verrast zijn als ze ontdekken dat het dezelfde plant is die ze thuis in de vensterbank hebben staan.

Voor mezelf heb ik twee regels opgesteld. De eerste is: ‘ik wil mezelf telkens weer verbazen’. En de tweede luidt: ‘alles wat ik bedenk kan ik maken, anders zou ik het nooit bedenken’. Ik loop over van de ideeën en die wil ik ook allemaal voor me zien. Waarbij het wel lastig is om de tijd te vinden al die inspiratie tot leven te brengen!”
 

Pim van den Akker
Bloemkunstenaar, designer, auteur

www.pimdesigned.nl