Dit zijn de verschillende tuinorchidee soorten

De exotische schoonheid van orchideeën in je eigen tuin? Dat kan, want die uitbundige bloemen zijn er niet alleen voor binnen. Met de makkelijke en vorstbestendige tuinorchidee haal je de tropen naar je achtertuin. Ga voor de bijzondere families van de tuinorchidee en kies voor de vorm, kleur of hoogte die je mooi vindt!

 

De tuinorchidee

Welke variant van de tuinorchidee je ook plant, bij de eerste zonnestralen in het voorjaar schieten de scheuten uit de grond. Langzaam ontvouwen ze hun bloemenpracht, waar je wekenlang van geniet. Steeds vormt de vaste plant ondergronds nieuwe scheuten, zodat je elk jaar meer sprookjesachtige bloemen kunt verwachten. Zelfs op de meest donkere plek in je tuin. Kortom, je hebt weinig omkijken naar de tuinorchidee!

Lees ook: Orchideeën op je terras of balkon

 

 

De verschillende tuinorchidee soorten

 

Calanthe orchidee

De Calanthes binnen de Garden Orchid familie vinden hun oorsprong met name in Japan. Er bestaan bijna 200 soorten, de meeste komen voor in het Verre Oosten, maar zelfs in Midden Amerika, tropisch Afrika en Australië vinden we verschillende types Calanthe. De naam is een samentrekking van de Griekse woorden Kalos dat staat voor mooi en Anthos (bloem). De bloemen van Calanthe zijn inderdaad erg mooi, vermoedelijk is er geen ander type orchidee met zo’n enorme verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen. Daarnaast zijn er soorten die een hele aangename geur verspreiden. Met name in Japan heeft de Calanthe een grote schare liefhebbers die met hun planten zelfs deelnemen aan wedstrijden. De Japanse naam is Ebine.

Calanthe verzorging

De planten groeien goed in een gemiddelde tuingrond, u kunt eventueel wat orchideeëngrond door de grond in het plantgat mengen. Zorg voor een beschutte standplaats in de schaduw of halfschaduw. Het blad blijft in de winter aan de plant en kan afgedekt worden met stro.

Lees ook: Zo help je je orchidee de zomer door

 

Bletila orchidee

De Bletilla komt oorspronkelijk voor in het verre oosten, China, Japan en aanverwante gebieden. Het was één van de eerste orchideeën die werd gekweekt in Europa, bewijzen hiervoor gaan terug naar het jaar 1794. De plant werd 1853 voor het eerst beschreven. Door de uiterlijke overeenkomsten met Bletia (vernoemd naar de Spaanse botanist Don Luis Blet.) kreeg de plant haar uiteindelijke naam Bletilla. 

Bletila verzorging

Een mengsel van klei, zand en bladaarde volstaat. Als de plant in de winter met blad wordt afgedekt, dan kan je hier jaren plezier aan beleven. Standplaats: zon of halfschaduw. De Bletilla kan geplaatst worden bij een moeras of vijver, maar ook gewoon in de tuin op een plek die voldoende vocht vasthoudt.

 

 

Cypripedium orchidee

Cypripedium is de koning van de winterharde orchideeën. De meeste rassen kunnen met gemak temperaturen van -25°C aan, voor sommige soorten is dat zelfs niet koud genoeg. Deze orchidee komt alleen maar voor op het Noordelijk Halfrond, in Noord-Amerika en Noord en Zuid-Oost Azië. Er is zelfs één Europees ras, de Cypripedium Calceolus, deze is beschermd en geniet bijvoorbeeld in Groot Britannië continue bewaking met camera’s. Cypripedium is ook bekend als vrouwenschoentje.

Cypripedium verzorging

Deze Cypripediums groeien het liefst op een licht beschaduwde plek. Maar maak je geen zorgen, want een aantal uren zon of volledige schaduw is ook prima. Of dat nou onder struiken of bomen is, op het Noorden, Westen of Oosten: kieskeurig zijn ze niet. Dat geldt ook voor de grondsoort. Spit zo mogelijk wel wat substraat, fijn grind of grof zand door de plek, waar de planten komen te staan. Eventueel kan er ook wat kalk door de grond worden gemengd. In principe verschilt de overige behandeling niet van andere tuinplanten: in het voorjaar bemesten, eventueel later nog eens voor extra blad- en wortelgroei.

 

Pleione orchidee

De Pleione is een knolvormende orchidee met spectaculaire bloemen en komt met name voor in Zuidoost Azië. De plant werd voor het eerst beschreven in 1825 en werden eerst Epidendrum en vervolgens Coelogyne genoemd. Uiteindelijk in 1903 verschijnt voor het eerst de naam Pleione. In de tuin is het een werkelijk bijzondere verschijning die gedurende de bloei alle andere tuinplanten figuurlijk in de schaduw zet. Deze orchidee kan in tegenstelling tot andere leden van de Garden Orchid familie ook prima als kamerplant worden gebruikt.

Pleione verzorging

Grondsoort: liefst met een lage pH/ hogere zuurgraad. De kleuren variëren van donker roze tot sneeuwwit en alle tinten daartussen. De geleverde planten beschikken over 10 – 15 bolletjes, die bij het planten dus ook weer gedeeltelijk bovengronds gehouden moeten worden, net zoals ze in de pot zitten. Uit vrijwel elk bolletje verschijnen één of meer bloeiknoppen. Het is mogelijk om deze orchidee eerst in de huiskamer te laten bloeien en na de bloei in de tuin uit te planten. Ook kunnen de planten in een ondiepe schaal worden gehouden in een koude kas. De bloei vindt plaats van april tot mei en kan tot vier weken duren.

 

 

Epipactis orchidee

Epipactis of wespenorchid komt alleen maar in gematigde of subtropische gebieden van het Noordelijk Halfrond voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. Het zwaartepunt van het geslacht ligt echter in de Oude Wereld. De botanische naam Epipactis is in 1757 door Johann Gottfried Zinn aan dit geslacht toegekend. Dit was een hoogleraar in de plantkunde aan de Georg-August-Universität Göttingen. Epipactis is zeer winterhard tot ruim -20°C. Epipactis heet in het Nederlands “Wespenorchis” omdat de bloemen door wespen worden bestoven.

 

 

De tuinorchidee is te koop in het lenteseizoen, bij de betere bloemist en tuincentra. Op Garden Orchid vind je meer informatie.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.