Column van Corinne Nieuwenburg

Twaalf vrouwen die hun kale hoofden laten beschilderen, en vervolgens met opgeheven hoofd de straat op gaan… dat was een zeer bijzonder moment!

Maar daar ging wel wat aan vooraf…

Toen in 2011 bij mij borstkanker werd geconstateerd, betekende dat een compleet nieuwe fase in mijn leven. En hoe gek dat misschien ook mag klinken, het betekende óók een verrijking. Van allerlei kanten kreeg ik hulp en steun. En ik ervoer dat zo een vreselijke ziekte ook positieve kanten heeft. Zoals het aanwakkeren van je vechtlust.

Ik heb veel vrouwen leren kennen die, net als ik, door de chemo hun haren zijn kwijt geraakt. Maar desondanks sterk in het leven staan en vertrouwen hebben in de toekomst. In mijn huis heeft een citaat van Winston Churchill een prominente plaats: ‘Never, ever, ever give up!’ Dat is inmiddels ook mijn motto. Tegelijkertijd besef ik ook dat er kankerpatiënten zijn die daarbij wel wat steun kunnen gebruiken.

Daarvoor heb ik de stichting The White Orchid Foundation opgericht. Doel is om vrouwen met borstkanker te ondersteunen in hun gevoel van ‘vrouw zijn’. De ene keer met wat morele steun. In een ander geval door zo een vrouw letterlijk een schoonheidsbehandeling aan te bieden of bijvoorbeeld naar een spa te laten gaan.

Omdat de orchidee symbool staat voor schoonheid, kracht én kwetsbaarheid heb ik de stichting naar deze plant vernoemd. Bij de lancering van de stichting kregen we veel steun van Art of Life, die o.a. met prachtige orchideeën mijn stand heeft aangekleed. Toen ik had bedacht dat we een kalender met beschilderde vrouwenhoofden zouden uitbrengen, was het motief voor mijn hoofd snel bepaald. Dat werd vanzelfsprekend een afbeelding van een orchidee.

OrchideeOrchideeOrchidee

Met de opbrengst van de kalender bekostigen we onze activiteiten. Eén aspect van die kalender, die nu bijna klaar is, is overigens niet in geld uit te drukken. Dat was na afloop van de sessies in de fotostudio, waar een bodypainter zijn fantastische werk deed. Ik zag vrouwen die ’s morgens met een muts of haarstuk op hun kale hoofd wat schuchter waren binnen gekomen, met een kleurig beschilderd hoofd stoer naar buiten stappen. Vol zelfvertrouwen en met opgeheven hoofd stapten ze op hun fiets of in hun cabriolet. Momenten om nooit meer te vergeten!”

Corinne Nieuwenburg, ondernemer

 

Logo the white orchid foundations

Voor informatie over de verkoop (prijs € 14,95) of sponsoring van de kalender:
www.thewhiteorchidfoundation.com

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.