De orchidee van geboorte tot volwassenheid fase 1

Van geboorte tot volwassenheid

De zoektocht naar perfectie vereist een lange adem. Ieder jaar produceren de veredelaars duizenden nieuwe kruisingen. De periode vanaf de eerste selectie tot het aanbieden van de orchidee in het assortiment bestrijkt zo’n 8 tot 10 jaar. Het duurt dus wel even voordat een bepaalde soort Orchidee in de huiskamer staat!

Wij volgen dit jaar de Orchidee van selectie tot opkweek naar een mooie volwassen plant. Graag laten we via film beelden zien hoe de Orchidee wordt geboren en groter groeit tot een schitterende kamerplant.

De orchidee fase 1

We starten de eerste fase met de selectie, veredeling en weefselkweek van de kleine Orchidee plantjes, alvorens ze bij de kwekers komen om te groeien.

Elk jaar produceren de veredelaars duizenden nieuwe planten tot het stadium gekweekt waarop de plant zaad geeft. Wanneer deze in bloei komen, worden er een aantal duizenden geselecteerd voor verdere selectie. Van elk van deze variëteiten, worden vervolgens klonen getest op diverse locaties en op verschillende eigenschappen. Uiteindelijk worden hiervan ongeveer tientallen soorten opgenomen in het assortiment van de veredelaar.

In weefselkweeklaboratoria worden de planten vermeerderd in uniforme nakomelingen. In dit proces doorloopt het plantmateriaal verschillende fasen. In de klimaatcellen wordt de ontwikkeling van het plantmateriaal nauwgezet gecontroleerd. Na de laatste fase, waarin de Orchidee plantjes een worteltje ontwikkelen, worden ze afgeleverd aan de kwekerij, waar ze worden gepoot.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.