De orchidee van geboorte tot volwassenheid fase 2

Van geboorte tot volwassenheid

De zoektocht naar perfectie vereist een lange adem. Ieder jaar produceren de veredelaars duizenden nieuwe kruisingen. De periode vanaf de eerste selectie tot het aanbieden van de orchidee in het assortiment bestrijkt zo’n 8 tot 10 jaar. Het duurt dus wel even voordat een bepaalde soort Orchidee in de huiskamer staat!

Wij volgen dit jaar de Orchidee van selectie tot opkweek naar een mooie volwassen plant. Graag laten we via film beelden zien hoe de Orchidee wordt geboren en groter groeit tot een schitterende kamerplant.

De orchidee fase 2; Oppotten en selecteren in de tuin

Na gemiddeld zo’n 25 weken is de babyorchidee inmiddels een stevige peuter geworden. De stekjes van enkele centimeters hoog zijn op de kwekerij flink gegroeid. Hoogste tijd om ze ‘op te potten’ zodat ze in een ruimere pot verder kunnen groeien.

De houtsnippers in de pot worden aangeduid als ‘bark’. Het zijn stukjes boomschors. Liefst hardhout, want de bodem moet lang mee. Eerst bijna anderhalf jaar in de kas, daarna verder bij de consument thuis.

Die stukjes schors worden voorzichtig in de pot geschoven en nooit aangestampt. Een luchtige bodem is belangrijk. In dit filmpje is ook te zien hoe de plantjes op een beeldscherm verschijnen. Elke plant gaat namelijk langs de camera. Die kijkt niet alleen naar de omvang van de plant, maar meet ook de hoeveelheid bladgroen. Planten die nog niet groot of groen genoeg zijn, moeten nog een of twee weken geduld hebben. Pas daarna gaan ze naar de volgende kas om verder te groeien tot een volwassen plant.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.