De orchidee van geboorte tot volwassenheid fase 3

Van geboorte tot volwassenheid

De zoektocht naar perfectie vereist een lange adem. Ieder jaar produceren de veredelaars duizenden nieuwe kruisingen. De periode vanaf de eerste selectie tot het aanbieden van de orchidee in het assortiment bestrijkt zo’n 8 tot 10 jaar. Het duurt dus wel even voordat een bepaalde soort Orchidee in de huiskamer staat!

Wij volgen dit jaar de Orchidee van selectie tot opkweek naar een mooie volwassen plant. Graag laten we via film beelden zien hoe de Orchidee wordt geboren en groter groeit tot een schitterende kamerplant.

De orchidee fase 3; Blad en knopvorming

Tot nu toe is de orchidee lekker verwend met een temperatuur van om en nabij de 28 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid tot wel 90%.

Maar om de vorming van knoppen tot stand te brengen, gaat de temperatuur nu omlaag naar een graad of negentien. En ook de voeding wordt aangepast, die wordt schraler.

Dat straffe regime heeft een duidelijk doel. De plant merkt dat ie het slechter krijgt, en dan gaat de natuur spreken. De plant gaat voor nageslacht zorgen. De jonge takjes, waar later de bloemen op komen, schieten omhoog. De kenners noemen dat ‘pookjes’. Na een week of acht zijn ze ergens tussen de 10 en 15 centimeter.

De mannen die halverwege dit filmpje in beeld komen, lopen daar niet voor niks. Elke teelt is net weer anders. Meer of minder water? Temperatuur ietsje omhoog of omlaag? Elke kweker is en blijft bezig om meer en grotere bloemen op een tak te krijgen.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.