De orchidee van geboorte tot volwassenheid fase 4

Van geboorte tot volwassenheid

De zoektocht naar perfectie vereist een lange adem. Ieder jaar produceren de veredelaars duizenden nieuwe kruisingen. De periode vanaf de eerste selectie tot het aanbieden van de orchidee in het assortiment bestrijkt zo’n 8 tot 10 jaar. Het duurt dus wel even voordat een bepaalde soort Orchidee in de huiskamer staat!

Wij volgen dit jaar de Orchidee van selectie tot opkweek naar een mooie volwassen plant. Graag laten we via film beelden zien hoe de Orchidee wordt geboren en groter groeit tot een schitterende kamerplant.

De orchidee fase 4; stokken en selecteren

Naarmate de orchideeën groeien worden ze topzwaar. Met een grotere kans dat ze omkieperen. Daarom worden ze in dit stadium met pot en al in de zogenaamde cups gezet. Die zorgen voor extra stabiliteit tijdens de rest van het proces.

Het zogenaamde ‘stokken’ gebeurt vooral om de takken tijdens het transport te beschermen. Ook zorgen de stokken ervoor dat alle bloemen in dezelfde richting naar het licht groeien.

Wie thuis de stokjes liever verwijdert, kan dat overigens gerust doen.

Ook in dit stadium gaan de planten weer langs de camera. Die telt onder andere het aantal takken, knoppen en bloemen. En ook nu weer vindt er strenge selectie plaats. Tegen het einde van het filmpje is te zien hoe planten die nog niet voldoende gegroeid zijn een waterballet krijgen. Voordat ze voor een periode van een of twee weken terug gaan naar de teeltfase, krijgen ze nog even een frisse douche met zuiver regenwater.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.