De orchidee van geboorte tot volwassenheid fase 6

Van geboorte tot volwassenheid

De zoektocht naar perfectie vereist een lange adem. Ieder jaar produceren de veredelaars duizenden nieuwe kruisingen. De periode vanaf de eerste selectie tot het aanbieden van de orchidee in het assortiment bestrijkt zo’n 8 tot 10 jaar. Het duurt dus wel even voordat een bepaalde soort Orchidee in de huiskamer staat!

Wij volgen dit jaar de Orchidee van selectie tot opkweek naar een mooie volwassen plant. Graag laten we via film beelden zien hoe de Orchidee wordt geboren en groter groeit tot een schitterende kamerplant.

De orchidee fase 6; afleveren en winkelfase

Een met zorg opgekweekte en bloeiende orchidee is een kostbaar bezit. Vanaf binnenkomst bij de kwekerij tot aan vertrek is er al gauw twee jaar verstreken. Logisch dus dat het allerlaatste stukje, de reis van kwekerij naar de consument thuis, ook veel zorg krijgt.

En dat is vooral weer mensenwerk, zoals dit filmpje laat zien. Als er soms nog een lelijk blaadje is achtergebleven, wordt dat netjes verwijderd. En verder krijgt de verpakking veel aandacht. Elke plant gaat apart in een hoes. Dat is vooral om de kwetsbare bloemen te beschermen.

Op speciale transporttrolleys gaan de orchideeën de vrachtwagen in. Die trolleys worden met folie omwikkeld, ook al weer ter bescherming. Zonder folie zouden de takken buiten de trolley steken en beschadigen of afbreken.

Met vrachtauto’s vinden de in Nederland gekweekte orchideeën hun weg door heel Europa. Er zijn vele verkoopkanalen. Je komt orchideeën tegen bij tuincentra, bij supermarkten en natuurlijk bij de gespecialiseerde bloemist.

Op weg van de winkel naar huis is het belangrijk dat de orchidee ook weer goed is ingepakt. Eenmaal thuis is het vooral een kwestie van genieten van de plant. Veel zorg eist een orchidee niet. Eenmaal per week even dompelen – liefst in lauw water – volstaat. Eenmaal per maand wat voeding verhoogt de houdbaarheid. Waardoor je extra lang kunt genieten van een plant die z’n gelijke niet kent.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.