‘Orchideeën brengen me tot rust’

‘Orchideeën brengen me tot rust’

“In het dagelijks leven ben ik strategisch projectmanager. In dat jachtige leven is het fijn als je een hobby hebt, die je tot rust kan brengen. En dat heb ik met orchideeën.

Vergelijk het met postzegels verzamelen; daar heb je een heleboel landen, soorten, kleuren én thema’s. Dat heb je met orchideeën ook. Ik heb in huis tussen de 150 en 200 orchideeën staan. Water geven kost me alleen al 4 uur; dat is mijn vaste zaterdagochtend-activiteit.

De schoonheid van een orchidee staat voor mij niet op de eerste plaats. De uitdaging voor mij zit ‘m erin om de plant in leven te houden. Als jongetje van 5 jaar zaaide ik al Afrikaantjes in de tuin achter het ouderlijk huis. Wanneer mijn liefde voor de orchidee is ontstaan weet ik niet meer. Wel weet ik dat we voor ons bruidsboeket – en dat is ruim 25 jaar geleden – heel bewust ook een witte Phalenopsis hebben uitgezocht. En ik heb een orchidee die ik al meer dan 13 jaar in leven hou.

Bij de NOV ben ik ‘kakelvers’ en tegelijk een ‘laatbloeier’. Ik ben nog maar enkele jaren lid en pas sinds een halfjaar voorzitter. De vereniging bestaat bijna 85 jaar en is er in de eerste plaats om kennis en ervaring tussen de ruim 1.000 leden uit te wisselen. In Hoofddorp loopt een orchideeroute over een industrieterrein en in een bepaald deel van het jaar kun je daar fraaie exemplaren bewonderen. Dergelijke weetjes delen we graag met onze leden. Maar we zijn ook bezig om een soort DNA-bank in het leven te roepen om de enorme diversiteit aan orchideeën-soorten in Nederland te behouden.

Mijn belangstelling gaat vooral uit naar de botanische soorten, maar ik kan ook met bewondering kijken naar commerciële kwekers die op grote schaal monoculturen voortbrengen. De kwaliteit van in Nederland gekweekte orchideeën is waanzinnig hoog.

Of ik nog een goede tip voor de consument heb? Jazeker; dompelen!. Dompel de pot in water, laat ‘m een halfuurtje staan, afgieten en er de rest van de week niet meer aankomen!”

Rob Hendriks
Voorzitter van de NOV Nederlandse Orchideeën Vereniging

Het verzorgen en kweken van orchideeën is een fantastische hobby. Verdieping van deze hobby kan door contact met andere hobbyisten. Deze orchideeënliefhebbers  vinden elkaar via de Nederlandse Orchideeën Vereniging. Via beurzen, werkgroepen en andere gelegenheden verrijken liefhebbers hun kennis van orchideeën en hun specifieke verzorging. Meer informatie is te vinden op www.nov-orchidee.nl.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.