Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

Elk jaar kijken we weer uit naar de bloei van onze orchideeën. Dat is ook niet gek, want met al haar prachtige kleuren en alle verschillende soorten en maten is het altijd weer een feestje! Helaas komt er ook altijd weer een eind aan het feest. Als een orchidee is uitgebloeid, vallen de prachtige bloemen vallen eraf. Wat kun je dan het beste doen? In ieder geval niet weggooien! Je kunt een orchidee namelijk opnieuw laten bloeien. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Hoe kun je een orchidee opnieuw laten bloeien?

Aangezien er maar liefst 25.000 soorten orchideeën zijn, is er niet één oplossing voor allemaal. Daarom lees je in dit artikel tips voor een aantal verschillende soorten orchideeën, zoals de Phalaenopsis, Cymbidium, Cattleya en Oncidium. Zo krijg je ze weer in bloei!

 

Mijn Phalaenopsis is uitgebloeid

Om een Phalaenopsis opnieuw in bloei te krijgen, is het nodig de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Kijk hierbij naar de verdikkingen op de tak en begin met tellen vanaf onder. Tot twee keer kan de tak boven het tweede oog afgeknipt worden, daarna is het verstandig om de tak zo laag mogelijk af te knippen. Een Phalaenopsis kan alweer na zes maanden opnieuw gaan bloeien!
Geef de plant na het afknippen wat minder water en zet hem op een koelere plek. Als de plant na ongeveer twee maanden weer op de oude plaats terug gezet wordt, mag weer begonnen worden met de reguliere watergift.

Lees in dit artikel alles over de Phalaenopsis!

 

Mijn Cymbidium is uitgebloeid

Bij de Cymbidium snijd je na de bloei de uitgebloeide tak in zijn geheel weg. Vervolgens zet je hem gedurende 10-12 weken op een koele maar lichte plek en geef je wat minder water dan normaal. De Cymbidium ontwikkelt enkele nieuwe scheuten die in het volgende jaar weer één of meer takken kunnen geven. Anders dan de Phalaenopsis bloeit de Cymbidium één keer per jaar. De natuurlijke bloei valt tussen september en april.

De Cymbidium verpotten

Verpot de Cymbidium in het voorjaar, wanneer hij weer begint te groeien. Verwijder de pot en let hierbij goed op dat je zo min mogelijk wortels beschadigt, een secuur werkje dus! Spoel de wortels goed schoon en zet de Cymbidium in de nieuwe pot. Vul deze bij voorkeur met orchideeëngrond die goed vochtig is en voeg hier dan direct wat (orchideeën)voeding aan toe. Na het verpotten kan je de Cymbidium het beste een aantal dagen geen water geven, zodat hij goed  kan herstellen.

Lees in dit artikel alles over de Cymbidium!

 

orchidee verpotten

 

Mijn Cattleya is uitgebloeid

Bij de Cattleya is het helemaal niet nodig om te knippen. Behandel de plant na de bloei op dezelfde wijze als tijdens de bloei. De bloem verdroogt namelijk vanzelf en als deze is uitgebloeid valt hij er vanzelf vanaf.

Na de bloei zal er een nieuwe groeischeut verschijnen aan de onderkant van de uitgebloeide scheut. Vanuit de schede, aan het begin van het blad, ontstaat een nieuwe bloemstengel. De schede zorgt voor bescherming in dit prille stadium, als deze is volgroeid, gaat deze bloeien. Dit hele proces duurt ongeveer zes tot negen maanden.

De Cattleya verpotten

Zet de Cattleya elke twee jaar in een grotere pot. Gebruik fijne bark (orchideeëngrond met boomschors). Dit is een belangrijke stap in de verzorging van de Cattleya, deze moet flink groeiend gehouden worden, omdat enkel de nieuwe scheuten bloemen geven.

Lees in dit artikel alles over de Cattleya!

 

voeding orchidee

 

Mijn Oncidium is uitgebloeid

De tak met de uitgebloeide bloemen knip je af aan de onderkant van de bloemstengel. De Oncidium zet je na de bloei op een koelere plaats, maar wel eentje waar licht is (geen direct zonlicht) en je blijft de uitgebloeide Oncidium één keer per maand (orchideëen)voeding geven. De uitgebloeide scheuten van de Oncidium gaan niet opnieuw bloeien, hij zal nieuwe scheuten aanmaken. Deze scheut moet zich verdikken (bulb) en uit deze verdikking komt aan de kant van het langste blad een nieuwe bloemtak. Als er nieuwe bloemen zijn, kan de Oncidium terug naar de huiskamer. Let op: de Oncidium vormt luchtwortels, deze mogen niet verwijderd worden. De natuurlijke bloei valt in de zomer en het najaar.

De Oncidium verpotten

Je kan hem verpotten als hij te groot wordt, doe dit dan direct na de bloei. Je kan de Oncidium dan splitsen in twee of drie nieuwe planten.

Lees in dit artikel alles over de Oncidium!

 

 

Staat jouw orchidee er niet tussen? Kijk dan hier voor de verzorgingstips per orchidee.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.