Vanda

De Vanda is een orchidee die in de natuur wijd verspreid voorkomt: van India en Sri Lanka tot Noord Australië. De Vanda groeit en bloeit aan bomen. De wortels hangen los in de lucht of zijn om de boom heen geslingerd.

In 1613 is de Vanda ontdekt door Alvin Semedo, die hem ‘tiao hua’ noemde, ofwel ‘luchtplant’. De luchtwortels werken als sponzen en kunnen snel veel vocht opnemen. Daarnaast zorgen deze wortels ervoor dat de Vanda stevig verankerd blijft aan de boom waaraan hij groeit. De Vanda heeft dus geen aarde nodig. In potgrond gaan de wortels rotten.

Uiterlijk van de Vanda

Vanda’s zijn zeldzame orchideeën en alleen bij de betere bloemisten en tuincentra te koop. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar in klein- en grootbloemige varianten. De orchideeën variëren van piepklein oranje tot supergroot blauw/roze. De Vanda is de orchidee met het meest sprekende kleurenpalet. De Vanda komt voor in alle kleuren van de regenboog.

Verzorging Vanda

De Vanda groeit het best op een lichte standplaats in een glazen vaas. De Vanda moet zoveel mogelijk licht krijgen, maar in de zomer geen direct zonlicht. De optimale temperatuur is 17 tot 28º C. De bloei duurt gemiddeld tussen de zes tot acht weken.

Als ‘luchtplant’ heeft de Vanda niet constant water nodig. Vul de vaas twee keer per week voor de helft met lauw water en leeg de vaas na ongeveer een half uur. Van maart tot september is het raadzaam om één keer per twee weken (orchideeën)voeding toe te voegen aan het water. Indien de Vanda niet in een vaas staat maar wordt opgehangen hou dan bovenstaand schema aan, maar sproei dan de luchtwortels.

De optimale temperatuur is 15 tot 25º C.

Vanda opnieuw laten bloeien

Knip na de bloei de oude steel in z’n geheel af. Bij voldoende licht kan de Vanda binnen zes maanden na de laatste bloei opnieuw bloeien. De nieuwe knop verschijnt tussen de bladeren boven de oude tak.

In de zomer kan de Vanda in de schaduw in de tuin geplaatst worden en heeft dan nauwelijks verzorging nodig. De buitentemperatuur moet wel boven de 8°C liggen. De Vanda kan dan bijvoorbeeld, zonder vaas, in een boom worden gehangen. Tijdens een langdurig zonnige, droge periode moet de Vanda wel regelmatig worden besproeid.

Let op met volle zon bij de vanda Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
vanda moet je sproeien Sproeien 2 x per maand:  Door de kleinste knopjes te besproeien voorkom je dat ze uitdrogen en niet tot bloei komen.
dompelen / water geven aan de vanda Als ‘luchtplant’ heeft de Vanda niet constant water nodig. Vul de vaas twee keer per week voor de helft met lauw water en leeg de vaas na ongeveer een half uur.
1 keer per maand voeding voor de vanda (Orchideeën)voeding 2x per maand: Deze plant heeft veel voeding nodig. Eén keer per twee weken voeden is noodzakelijk.
beste temperatuur voor de vanda Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
de vanda moet je snoeien Snoeien, na de bloei afknippen: Knip na de bloei de oude steel in z’n geheel af. Bij voldoende licht kan de Vanda binnen zes maanden na de laatste bloei opnieuw bloeien.
de vanda is niet geschikt voor consumptie Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.