FAQ

Veelgestelde vragen


Hieronder staan de meest gestelde vragen, mocht je een andere vraag hebben dan kun je ze uiteraard aan ons stellen!


Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons een bericht via Facebook of Instagram.

Hoe laat ik mijn orchidee opnieuw bloeien?

Wij raden  aan de stengel boven het tweede oog af te knippen. Daarna zet je jouw orchidee op een ‘koele’ plek en geef je hem relatief weinig water. Als de plant knoppen vormt, zet je de orchidee weer terug op een warmere plek om ze weer te laten bloeien.

Als jouw Dendrobium uitgebloeid is, kan je het beste deze stelen meteen afknippen aangezien ze niet opnieuw uitlopen zoals bij de Phalaenopsis. De plant moet je op dezelfde manier blijven verzorgen als toen de plant in bloei stond. Het is vooral belangrijk om de plant af en toe mest te geven, aangezien hij pas weer gaat bloeien wanneer de plant groot genoeg is geworden.

De Cymbidium bloeit vier tot zes weken. Na de bloei de uitgebloeide tak geheel wegsnijden. De Cymbidium ontwikkelt enkele nieuwe scheuten die in het volgende jaar weer één of meer takken kunnen geven. De cymbidium bloeit één keer per jaar. De natuurlijke bloei valt tussen september en april. Het is wel zo, dat na de bloei het moeilijk is om de cymbidium opnieuw in bloei te krijgen.

Mijn orchidee laat zijn blad hangen, wat moet ik doen?

De meest voorkomende oorzaak hiervan is het water geven. Kijk eerst naar de wortels. Zijn deze mooi groen, dan heeft jouw orchidee voldoende water. Geef nu niet meer water. Zie je dat de wortels iets grijzer worden, dan betekent dit dat jouw orchidee te droog is. Het beste is om je orchidee te dompelen. Bij voorkeur dompel je de plant gedurende enkele minuten (5-10 min.) in een emmer met water. Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot. De wortels zuigen zich nu vol met water. Laat de orchidee na het dompelen goed uitlekken. Nu kan hij weer terug de sierpot in. ‘s Winters hebben orchideeën minder water nodig.

De bladeren van mijn orchidee worden helemaal geel! Hoe kan dat?

Dat is meestal het gevolg van te veel zonlicht. Ze hebben wel een lichte plek nodig, maar kunnen niet tegen direct zonlicht.

Hoe vaak moet ik mijn orchidee water geven?

Een orchidee houdt ervan 1x per week voor korte tijd (5-10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.

Ik heb een orchidee met meerdere stekken die nu nog vastzitten aan de moederplant. Graag zou ik deze stekjes van de moederplant af willen halen en in een apart potje willen zetten. Hoe kan ik dit het beste uitvoeren zonder dat de stekjes verloren gaan?

Het is het beste om deze stekken wat groter te laten groeien, zodat de wortel zich verder kan ontwikkelen. Daarna kunt u de stek (officieel keiki genoemd) verwijderen door de tak af te snijden en in nieuwe grond te verpotten.

Waar koop ik een orchidee?

Orchideeën zijn verkrijgbaar bij het tuincentrum, de bloemist, supermarkt en bouwmarkt.
De speciale soorten vind je meestal terug bij de betere bloemist of tuincentra.

Er groeit een nieuwe orchidee uit een oude bloemstengel. Hoe en wanneer kan ik die splitten en poten?

Het beste is om de ‘nieuwe plant’ aan de bestaande plant te laten zitten. Ga je de ‘nieuwe plant’ eraf halen en opnieuw poten, dan is de kans op succes niet zo groot. Als de plant eraan blijft, kunnen daar ook weer takken aan komen.

Is het verstandig om orchideeën niet in een bloempot te zetten omdat de wortels ook licht nodig hebben?

Wortels hebben inderdaad licht nodig, maar dat is het belangrijkste in de opkweekfase bij de kweker en op de winkelvloer, als de plant in bloei staat bij de consument is dat minder belangrijk, dus een ondoorzichtige sierpot gebruiken is geen probleem.

Kan ik mijn orchidee verpotten?

Het verpotten van Orchideeën ligt genuanceerd. Wij zeggen altijd dat de orchidee in de kweekpot moet blijven. De wortels groeien veelal deels ook buiten de pot. Op het moment dat je de Orchidee dan uit de kweekpot wordt gehaald, kan het bijna niet anders dan dat de wortels beschadigen. Als dit gebeurt, is de kans heel groot dat de plant dood zal gaan. De kweekpot kan je wel in een sierpot zetten. Ook in glas kun je de kweekpot laten zitten en bijvoorbeeld omwikkelen met mos. In de uitzonderlijke gevallen dat de wortels en de plant echt gaan groeien zouden we aan verpotten kunnen denken, maar dit is dus niet vaak het geval.

Last van beestjes zoals wol-of bladluis?

Wolluis of bladluis. Allemaal beestjes die niet welkom zijn bij orchideeën. Het is helaas een veel voorkomende plaag bij vele soorten planten. Luis verschijnt vaak in de wintermaanden als de luchtvochtigheid in huis te droog is en de pot en wortels te nat. Tocht kan ook een oorzaak zijn. Naast de middelen die bij tuincentra te koop zijn, is er een huismiddeltje: meng groene zeep met spiritus in de verhouding half-half en spray dit op de plant. Meestal moet je dit wel een paar keer herhalen, want luis is hardnekkig. En let wel goed op met de bloemen, want deze kunnen er vlekken door krijgen.

Ik heb schimmel op mijn orchidee, toch zijn de bladeren nog mooi groen en krijgt hij nog nieuwe bladeren bij. Wat kan ik hier best aan doen?

Als de schimmel op het blad zit, kun je het beste het blad schoonmaken met water van 50 graden.

Wat is de ideale temperatuur voor een orchidee?

De ideale kamertemperatuur voor een orchidee is tussen de 15 en 25°C.

Waar vind ik meer info over mijn speciale orchidee?

Op orchidsinfo.eu hebben wij informatie staan over allerlei verschillende orchideen. Staat jouw soort of vraag er niet tussen? Bekijk hier de orchideeën verzorgingsgids of stuur ons een bericht via Facebook of Instagram.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.