Uitzonderlijke orchideeën

Er zijn ontzettend veel orchideeën in verschillende soorten en maten. De orchideeënfamilie is dan ook één van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt op circa 20.000 geschat. Ze bloeien al bijna 100 miljoen jaar op aarde.

In Nederland wordt een aantal soorten geteeld voor de verkoop. Soms gebeurt het, dat je op je zoektocht naar orchideeën, een heel bijzonder type tegenkomt. Deze uitzonderlijke orchideeën worden in kleine aantallen geteeld en zijn beperkt verkrijgbaar.

Wil je als liefhebber van orchideeën een uitzonderlijke orchidee aan je collectie toevoegen, moet je hier goed naar zoeken. De vinder van zo’n uitzonderlijke orchidee laat zich verrassen door de uiteenlopende groei- en bloeiwijze. Deze zijn onuitputtelijk en van uitzonderlijke schoonheid.

Soorten uitzonderlijke orchideeën

Voorbeelden van zulke uitzonderlijke orchideeën zijn: Epidendrum, Ludisia, Masdevallia, Erythraeum, Promenaea, Spathoglottis, Psychopsis, Angraecum, Encyclia cochleata (Octopussy orchidee), Macodes en Maxillaria.

Een andere uitzonderlijke orchidee is tuinorchidee, o.a. de winterharde Cypripedium. Dit type tuinorchidee wordt verkocht in het voorjaar en in het najaar als de plant in winterrust is.

De grootste kans dat je een uitzonderlijke orchidee vindt, is bij de betere bloemist en tuincentra.

Verzorging van de uitzonderlijke Orchidee

Niet voor alle uitzonderlijke orchideeën gelden dezelfde verzorgingstips. Vraag daarom altijd bij aankoop naar de specifieke verzorging van de betreffende orchidee of kijk naar de informatie op het plantenlabel. In het algemeen geldt dat uitzonderlijke orchideeën op een lichte plaats gezet moeten worden, maar niet in de directe zon. Uitzonderlijke orchideeën hebben over het algemeen niet veel water nodig. Giet het water niet op de orchidee, maar op de aarde. Uitzonderlijke orchideeen gedijen het best als de pot een keer per week wordt gedompeld voor 5 à 10 minuten in water wat op kamertemperatuur is. (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot). Na het water geven, de plant goed laten uitlekken. Tijdens de bloei heeft de orchidee meer water nodig dan na de bloei. Geef één keer per maand (orchideeën)voeding.

De meeste uitzonderlijke orchideeën houden van een warme omgeving. Het liefst een kamertemperatuur van 15 à 25 C. Na de bloei kan de orchidee weer opnieuw bloemtakken vormen, afhankelijk van het soort duurt dit 6 tot 12 maanden.

De meeste orchideeen soorten zijn gevoelig voor ethyleen, fruit is een veroorzaker van ethyleen, plaats de orchidee daarom bij voorkeur niet in de buurt van een fruitschaal.

Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
Matig water 1x per week: Een gieter met twee druppels en de tekstaanduiding 1x/wk geeft aan dat deze planten van een matige voorziening met water houden. De potgrond moet bij voorkeur niet helemaal droog worden.
(Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Snoeien, na de bloei afknippen: Het symbool is een potplant met een snoeischaar die de bloem afknipt. Phalaenopsis (en ook sommige andere planten) kunnen met deze manier van verzorgen meerdere keren tot bloei komen.
Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.