Cambria-achtige

De Cambria is een kruising tussen verschillende geslachten van planten en komt daarom in de natuur niet voor. Cambria-achtige is een verzamelnaam voor een groep gekruiste orchideeën waarvan de ‘ouder’planten van over de hele wereld komen. Rond 1900 ontwikkelde de Belg Charles Vuylsteke de eerste Cambria, de Cambria Vuylstekeara ‘Plush’. De Cambria is ontstaan vanuit de Odontoglossum, Cochlioda, Miltonia, Oncidium en Brassi.

De familie van de Cambria is erg groot. Onder de Cambria-achtige plaatsen wij de volgende soorten orchideeën: Beallara, Burrageara, Colmanara, Miltonidium, Odontonidium, Odontoglossum, Vuylstekeara, Brassia, Burrageara Nelly Isler & Wilsonara.
Cambria-achtigen worden niet op grote schaal geteeld en zijn vooral bij de gespecialiseerde tuincentra en bloemisten verkrijgbaar.

Uiterlijk van de Cambria Orchidee

Cambria orchideeën zijn enorm gevarieerd in grootte en vorm: van anderhalve centimeter tot ruim tien centimeter en van stervormig tot bijna rond. De bloemen zijn mooi getekend. De kleuren bruin, rood en paars voeren de boventoon, maar er zijn ook roze, oranje en bruine Cambria orchideeën en zelfs een klein aantal witte en gele met bruinpaarse tekening.

Verzorging Cambria-achtige orchidee

Zet de Cambria orchidee op een lichte plaats, maar niet direct in de zon. De gemiddelde bloeitijd is zes weken.

Dompel de Cambria orchidee in de zomerperiode één keer per week en in de winterperiode één keer per zeven tot tien dagen. Doe dit door de Cambria vijf tot tien minuten in een bakje water op kamertemperatuur te zetten. (Let op: haal de plant niet uit de binnenpot) en laat hem vervolgens goed uitlekken voor je hem terugzet. Geef vaker water, als de bulb indroogt.

Voeg in de zomer één keer per maand (orchideeën)voeding toe aan het water. In de winter één keer per twee maanden een halve hoeveelheid voeding.

De Cambria gedijt het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25˚C.

Knip als de Cambria is uitgebloeid, de oude tak in zijn geheel weg en behandel de Cambria hierna op dezelfde manier als tijdens de bloei. De Cambria kan na ongeveer negen maanden opnieuw gaan bloeien. De plant ontwikkelt één of meer nieuwe scheuten. Als er een nieuwe scheut is uitgegroeid, ontstaat er een harde groene schijf, een soort schijnbulb. Om nieuwe knoppen te vormen, heeft de Cambria een rustperiode nodig vanaf het moment dat de schijnknol helemaal hard en gevuld is. Geef dan acht weken lang minder water: één keer per twee weken is voldoende. Zet de Cambria in deze periode op een plek waar het 15 tot 17 ˚C is, maar niet in het donker. Geef meer water als de nieuwe bloemstengel zichtbaar is. De Cambria mag dan weer terug naar zijn oude plek.

Cambria orchideeën kunnen in het voorjaar en de zomer buiten staan, maar niet in de volle zon. De temperatuur mag niet onder de 9˚C komen. Als de pot helemaal vol gegroeid is, kun je de Cambria verpotten. Gebruik daarvoor alleen orchideeëngrond met een flinke hoeveelheid bark (grond met stukjes boomschors). Geef de Cambria de eerste twee maanden na het overpotten extra (orchideeën)voeding.

Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
(Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Snoeien, na de bloei afknippen: Het symbool is een potplant met een snoeischaar die de bloem afknipt. Phalaenopsis (en ook sommige andere planten) kunnen met deze manier van verzorgen meerdere keren tot bloei komen.
Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.