Orchidee soorten

Dit zijn de 11 meest bekende orchideeën

Door de vele verschillende bloemvormen en kleuren is de orchidee een echt designobject. Er zijn maar liefst 25.000 orchidee soorten en elke plant is uniek. De meest bekende orchideeënsoort is de Phalaenopsis, ook wel Vlinderorchidee genoemd. Alleen deze klassieke schoonheid is al verkrijgbaar in honderden verschillende vormen en kleuren. Andere toppers uit de orchideeën collectie zijn Oncidium (Tijgerorchidee), Vanda, Dendrobium, Miltonia (Viooltjesorchidee), Cambria, Cymbidium en Paphiopedilum (Venusschoentje). In dit artikel lees je er meer over.

 

De verschillende orchidee soorten

Cambria-achtige orchidee

De Cambria-achtige orchidee is een kruising tussen verschillende geslachten van planten en komt daarom in de natuur niet voor. Het is een verzamelnaam voor een groep gekruiste orchideeën waarvan de ‘ouderplanten’ van over de hele wereld komen. De gemiddelde bloeitijd van Cambria orchideeën is zes weken. Cambria’s zijn enorm gevarieerd in grootte en vorm: van 1,5 cm tot ruim 20 cm en van stervormig tot bijna rond. Ook in kleur variëren ze: de kleuren bruin, rood en paars voeren de boventoon. Maar er zijn ook roze en oranje Cambria orchideeën en zelfs een klein aantal witte en gele met bruin-paarse tekening. De bloei van de Cambria houdt zo’n zes weken aan.

Lees meer over de Cambria-achtige orchidee

 

Cattleya orchidee

Cattleya orchideeën komen van oorsprong voor in Centraal- en Zuid-Amerika. Van alle orchidee soorten, heeft de Cattleya de meest gevarieerde verschijningsvorm. Zo zijn er groot- en kleinbloemige Cattleya’s. De kleinbloemige soorten hebben meer bloemen per steel dan de grootbloemige. Verder valt deze soort op door de spectaculaire kleuren. De bloeiperiode van de Cattleya is twee tot drie weken.

Lees meer over de Cattleya orchidee

 

Cymbidium orchidee

De Cymbidium groeit zowel in de aarde als op bomen. Deze orchidee soort heeft lange, grasachtige bladeren met bloemen aan lange takken. Hoe ouder een plant is, des te meer takken hij kan geven. Deze lange bloemtakken dragen zes of meer bloemen. En die bloemen kunnen flink groot worden, soms wel 10 cm doorsnee.  Cymbidiums komen in wit, geel, groen, roze, rood en bruin. De plant bloeit minimaal acht weken met forse bloemen van vijf tot acht centimeter breed.

Lees meer over de Cymbidium orchidee

 

Dendrobium orchidee

De Dendrobium orchidee groeit in de natuur aan bomen en op rotsen. De naam zegt het al: dendron is Grieks voor ‘boom’ en ‘bios’ betekent leven. Er zijn twee types Dendrobium orchideeën:

  • De Compactumsoorten: deze hebben vaak meerdere bulben (volgroeide scheuten), en dus ook meerdere bloemtakken met kleinere bloemen (1 tot 7 cm). Ze zijn beschikbaar in het wit, blauw en roze.
  • De Phalaenopsishybriden: deze hebben een tot twee takken met grotere bloemen (7 centimeter of groter). Ze zijn beschikbaar in het wit, roze, paars, blauw, rood, geel, groen, bruin en crème.

De Dendrobium kan in de woonkamer wel twee maanden bloeien. Na de bloei kun je de plant 6 – 8 weken rust geven op een droge en koelere plek van ongeveer 15 ºC op bijvoorbeeld een slaapkamer of bijkeuken.

Lees meer over de Dendrobium orchidee

 

Dendrobium

 

Dendrobium Nobilé orchidee

Ook de naam van deze orchidee doelt op de manier waarop ze in het wild groeien: het liefst op bomen, maar soms ook op rotsen. De Dendrobium Nobilé onderscheidt zich van de andere orchideeënsoorten door de bloemtrossen die zich onder de oksel van elk blad vormen. Met deze bijzondere bloeiwijze aan de stam heeft de Dendrobium Nobilé een houdbaarheid van minimaal acht weken. De kleur varieert van geheel wit over geel en oranje, tot rood, paars en combinaties daarvan.

Lees meer over de Dendrobium Nobilé orchidee

 

Miltonia orchidee

De Miltonia wordt ook wel ‘Viooltjesorchidee’ genoemd. Er zijn wel honderden soorten, die sterk variëren in vorm en grootte. Ook is er een klein- en een grootbloemige variant, maar voornamelijk de grootbloemige orchideeën worden commercieel geteeld. De Miltonia is een scheutvormend gewas, met één of meer takken en aan iedere tak zo’n vijf bloemen. Deze soort komt in vele kleuren: van wit tot geel, roze, rood en paars. Het meest opvallende kenmerk is het ‘masker’. De Miltonia bloeit vijf tot zes weken.

Lees meer over de Miltonia orchidee

 

Miltonia

 

Oncidium orchidee

De Oncidium orchidee wordt ook wel Tijgerorchidee en het ‘Dansende Prinsesje’ genoemd. Die laatste bijnaam heeft ze te danken aan de bijzondere vorm van haar bloemen, die gelijkenis vertoont met een baljurk. De bloemen van de Oncidium zijn meestal circa 2 cm groot en de bloei duurt ongeveer zes tot acht weken. Aan elke bloemtak zit een grote hoeveelheid bloemen. Oncidiums komen vooral geel-roodbruin, maar zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar. Van witte tot bruine tinten.

Lees meer over de Oncidium orchidee

 

Paphiopedilum orchidee

De Paphiopedilum orchidee wordt ook wel ‘Venusschoentje’ genoemd, of in het Engels ‘Lady Slipper’ of Slipper Orchid’. Die naam dankt ze aan de schoenvormige lip. Deze lip dient als insectenval: vliegende insecten worden gelokt door geurstoffen en de belofte van nectar in de bloem. Zij kunnen slechts naar buiten door een smalle opening, waarbij zij de stamper en de meeldraden passeren en het stuifmeel op hun lichaam krijgen. Bij een volgende bloem komt het stuifmeel dan op de stamper terecht. De Paphiopedilum bloeit gemiddeld zes tot tien weken.

Lees meer over de Paphiopedilum orchidee

 

Phalaenopsis orchidee

De Phalaenopsis is de meest bekende orchidee soort en wordt ook wel ‘Vlinderorchidee’ genoemd. Deze orchidee is jaarrond verkrijgbaar bij bloemisten en tuincentra, en soms ook bij bouwmarkten en supermarkten. De Phalaenopsis bloeit gemakkelijk twee maanden en vaak nog langer. Er zijn kleinbloemige soorten, ook wel multiflora genoemd, met veel kleine bloemen. Ook zijn er grootbloemige soorten, grandiflora, met bloemen die minimaal 10 cm groot zijn. Phalaenopsis orchideeën komen voor in de kleuren wit, geel, roze en paars. Er zijn ook Phalaenopsis orchidee soorten met bijzonder gevormde en getekende bloemen.

Lees meer over de Phalaenopsis orchidee

 

Phalaenopsis

 

Vanda orchidee

De Vanda groeit en bloeit aan bomen. De wortels hangen los in de lucht of zijn om de boom heen geslingerd. Vanda orchideeën zijn verkrijgbaar in klein- en grootbloemige varianten. Ze variëren van piepklein oranje tot supergroot blauw/roze. De Vanda is de orchidee met het meest sprekende kleurenpalet en komt voor in alle kleuren van de regenboog. Het zijn zeldzame orchideeën en alleen bij de betere bloemisten en tuincentra te koop. De bloei duurt gemiddeld tussen de zes tot acht weken.

Lees meer over de Vanda orchidee

 

Zygopetalum orchidee

De Zygopetalum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Deze orchidee groeit in de natuur op boomstronken en rotsen in een vochtige omgeving. Zygopetalum orchideeën zijn verkrijgbaar in verschillende bloem groottes, variërend van 2 tot 10 cm. Een nieuwe scheut vormt een nieuwe tak, waarop minimaal drie bloemen komen. De Zygopetalum is verkrijgbaar in blauw-, rood-, paars- en wittinten. De bloei duurt ongeveer zes weken. Tijdens de bloei kunnen sommige soorten Zygopetalum een heerlijke geur verspreiden.

Lees meer over de Zygopetalum orchidee

 

Uitzonderlijke orchideeën

In Nederland wordt een aantal orchidee soorten geteeld voor de verkoop. Soms kom je een heel bijzonder type tegen. Deze uitzonderlijke orchideeën worden in kleine aantallen geteeld en zijn beperkt verkrijgbaar. Voorbeelden van zulke uitzonderlijke orchideeën zijn: Epidendrum, Ludisia, Masdevallia, Erythraeum, Promenaea, Spathoglottis, Psychopsis, Angraecum, Encyclia cochleata (Octopussy orchidee), Macodes en Maxillaria. De grootste kans dat je een uitzonderlijke orchidee vindt, is bij de betere bloemist en tuincentra.

Een andere uitzonderlijke orchidee is tuinorchidee, o.a. de winterharde Cypripedium. Dit type tuinorchidee wordt verkocht in het voorjaar en in het najaar als de plant in winterrust is.

Lees meer over uitzonderlijke orchideeën

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.