4 tips om je orchidee zo lang mogelijk in bloei te houden

Een orchidee verzorgen is niet moeilijk. Het is een prachtige plant met weinig eisen. Met minimale inspanning kun je er jarenlang van genieten. In dit artikel lees je 4 handige tips om je orchidee zo lang mogelijk in bloei te houden.

Lees ook: De levensloop van een orchidee: van geboorte tot volwassenheid

 

Je orchidee zo lang mogelijk in bloei houden

Je orchidee lang in bloei houden gaat eigenlijk over de juiste verzorging. Zolang je de plant blij houdt, zal ze je belonen met prachtige bloemen. Er zijn duizenden verschillende soorten orchideeën, waarvan de Phalaenopsis de bekendste is. Ze hebben niet allemaal dezelfde verzorging nodig, maar er zijn wel een aantal algemene verzorgingstips die voor de meeste orchideeën gelden. Met onderstaande richtlijnen kom je al een heel eind. Tip: vraag bij aankoop van je orchidee ook altijd even of er specifieke tips zijn voor het soort dat je koopt.

 

Controleer je nieuwe orchidee

Aangezien voorkomen beter dan genezen is, raden we je aan om bij aankoop van een nieuwe orchidee altijd even te controleren of deze gezond is. Zijn de wortels groen, de bladeren egaal en zijn de helft van de bloemen open? Dan heb je een goede plant te pakken. Slechte tekenen zijn: donkerbruine wortels, misvormde bladeren en veel gele knoppen.

 

 

Wat is de beste standplaats voor een orchidee?

Eenmaal thuis is het belangrijk om een mooi plekje voor je orchidee uit te zoeken. De beste standplaats voor een orchidee is een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De zon kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren verbranden, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Let erop dat je een orchidee niet op de tocht of bij de verwarming zet. Pas ook op met fruit, want sommige soorten fruit – zoals bananen – scheiden een bepaald gas uit waardoor je plant sneller veroudert.

 

Hoe geef je een orchidee het beste water?

De volgende belangrijke stap om je orchidee zo lang mogelijk in bloei te houden is water geven. Er zijn twee methodes om je orchidee water te geven:

1. In water dompelen

Haal de orchidee uit de sierpot en zet ‘m 5 – 10 minuten in een bak met water, zodat de plant het water kan opnemen. Haal de orchidee eruit, laat ‘m uitlekken en zet hem daarna weer terug in de sierpot. Doe dit het liefst één keer per week.

2. Water schenken

Schenk zo’n 60 ml water bij de orchidee. In de zomer kun je de orchidee het beste één keer per week water geven, in de winter is één keer in de twee weken voldoende. Let er bij het water geven van je orchidee op dat er geen laagje water in de pot komt te staan. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de plant, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.

 

 

Hoe krijg je een orchidee weer in bloei?

De meeste orchidee soorten bloeien zo’n zes tot tien weken. Helaas komt er altijd een eind aan de bloei. Maar gooi de plant dan niet weg, want je kunt ‘m weer opnieuw laten bloeien. Om een orchidee weer in bloei te krijgen, zijn er twee dingen die je kunt doen:

  • Is de steel nog groen? Dan kun je die het beste boven het tweede oog met een snoeischaar afknippen. Ogen herken je als verdikkingen in de steel.
  • Is de steel dood? Knip ‘m dan helemaal af.

 

 

Zet de orchidee daarna op een koele plek en geef ‘m relatief weinig water. Als de plant weer een steel en/of knoppen vormt, zet je hem terug op een warmere plek om ze te laten bloeien. Geef je orchidee zo’n één à twee keer per week water en besproei ‘m zo nu en dan met een plantenverstuiver. Eventueel kun je de nieuwe stengels ondersteunen door middel van een stokje en clipjes.

 

Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.