Phalaenopsis

De oorsprong van deze plantensoort ligt in Zuidoost Azië, de Filippijnen en Australië. Phalaenopsis groeit in de natuur met name in bomen, zonder voedingsstoffen uit de bomen te onttrekken. Behalve in bomen groeit deze orchidee in het wild ook op sterk luchtdoorlatende grond, zoals humus, en op rotsen en in rotsspleten, meestal dichtbij rivieren en beekjes.

Het geslacht Phalaenopsis werd in 1825 beschreven door de Nederlandse botanicus Dr. C.L. Blume, die werkzaam was in de Royal Botanic Gardens in Buitenzorg (nu Bogor genaamd) op het eiland Java. Het verhaal gaat dat hij tijdens één van zijn tochten een groep vlinders vrijwel bewegingsloos zag dwarrelen bij een boom. Dit bleken orchideeën te zijn, die hij later Phalaenopsis amabilis heeft genoemd. Amabilis betekent lieflijk. De geslachtsnaam Phalaenopsis staat voor ‘als een (nacht)vlinder’ en is afgeleid van het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op).

 

Phalaenopsis orchidee kopen

Phalaenopsis orchidee is jaarrond verkrijgbaar bij bloemisten en tuincentra en soms ook bij bouwmarkten en supermarkten. Er zijn kleinbloemige soorten, ook wel multiflora genoemd, met veel kleine bloemen. Verder zijn er standaard soorten. Ook zijn er grootbloemige soorten, grandiflora, met bloemen die minimaal tien centimeter groot zijn. Phalaenopsis orchideeën komen voor in de kleuren wit, geel, roze en paars en er zijn ook Phalaenopsis orchidee soorten met bijzonder gevormde en getekende bloemen.

 

Verzorging Phalaenopsis orchideeën

De Phalaenopsis moet geplaatst worden op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon, zeker in de zomermaanden. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen op een mogelijk gebrek aan licht. Verder houdt Phalaenopsis niet van tocht en plaats de plant niet direct bij de centrale verwarming. Phalaenopsis voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 15°C en de 25°C. De Phalaenopsis orchidee bloeit lang, meerdere weken en vaak zelfs maanden.

 

Phalaenopsis orchidee water geven

Giet het water op de aarde in de pot, dus niet in het hart van de plant. Het water moet op kamertemperatuur zijn. Regenwater is beter dan kraanwater waar (te) veel kalk in zit. Geef liefst vroeg op de dag water. Beter is nog om de pot gedurende een minuut in een emmer onder te dompelen. Laat de plant na het dompelen goed uitlekken, het te veel aan water kan er dan uitlopen. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water. In de wintermaanden, wanneer de verwarming aan staat, kunt u de plant het beste regelmatig besproeien met water, dit om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt. Bemest de plant van maart tot en met oktober zo’n twee keer per maand met speciale orchideeënmest (via het gietwater).

Geef de plant na het afknippen wat minder water. Als de plant na ongeveer twee maanden weer op de oude plaats terug gezet wordt, mag weer begonnen worden met de reguliere watergift.

 

Phalaenopsis orchidee opnieuw laten bloeien

Om de plant opnieuw in bloei te krijgen, is het nodig de tak boven het tweede ‘oog’ af te knippen. Het gaat hierbij om verdikkingen op de tak. Begin met tellen van onderaf. U kunt twee keer de tak boven het tweede oog afknippen, daarna is het verstandig om de tak zo laag mogelijk af te knippen. Na zes maanden kan de plant weer bloeien.

 

zet je phalaenopsis orchidee niet in direct zonlicht Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
phalaenopsis orchidee wekelijks dompelen Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
phalaenopsis orchidee maandelijks orchideeën voeding geven (Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
de beste temperatuur voor een phalaenopsis orchidee Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
phalaenopsis orchidee is niet geschikt om te eten Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.