Cattleya

De Cattleya komt van oorsprong voor in Centraal- en Zuid-Amerika. De Engelse orchideeënverzamelaar William Cattleya hielp de Cattleya aan zijn naam. Voor een aantal Zuid-Amerikaanse landen (waaronder Colombia) is de Cattleya het nationale symbool. Het zijn epifyten; in de natuur groeien ze op bomen.

De Cattleya is het hele jaar door verkrijgbaar bij de betere bloemisten en tuincentra. De piek ligt in het voor- en najaar.

 

Uiterlijk van de Cattleya Orchidee

De Cattleya heeft van alle orchideeën de meest gevarieerde verschijningsvorm. Er zijn groot- en kleinbloemige Cattleya’s. De kleinbloemige soorten hebben meer bloemen per steel dan de grootbloemige. De Cattleya valt op door de spectaculaire kleuren. De Cattleya is vaak geurend, vooral als ze in het daglicht staan.

Alle Cattleya’s hebben vrij hard blad. Dat geeft aan dat ze in hun natuurlijke omgeving vrij veel licht of zon krijgen. De Cattleya heeft dus ook hier veel licht nodig, maar geen felle zon. De Cattleya kan in de zomer buiten staan, met half licht en half schaduw. De ideale temperatuur ligt tussen de 15°C en 25 °C. De bloeiperiode van de Cattleya is twee tot drie weken.

 

Verzorging Cattleya Orchidee

De Cattleya houdt van een lichte standplaats, maar plaats hem niet in direct zonlicht.

In de winter is één keer per week water geven voldoende. In de zomer mag dit, afhankelijk van de standplaats, iets vaker. Lauw water is het best voor de Cattleya. Dompel de Cattleya (gemiddeld 5-10 min.) tot er geen bubbels meer bovenkomen (Let op: haal de plant niet uit de binnenpot) en laat hem vervolgens goed uitlekken voor je hem terugzet.

Geef de Cattleya orchidee één keer per maand (orchideeën)voeding. Voed de Cattleya in de winterperiode in totaal twee keer bij.

 

Cattleya na de bloei

Behandel de Cattleya na de bloei op dezelfde wijze als tijdens de bloei. Als de bloem is uitgebloeid, verdroogt de bloem vanzelf en valt hij eraf. Het is niet nodig de tak weg te knippen.

Na de bloei verschijnt er een nieuwe groeischeut aan de onderkant van de uitgebloeide bulb (volgroeide scheut). Vanuit de schede, aan de basis van het blad, ontstaat een nieuwe bloemstengel. De schede zorg voor bescherming in de prille stadium. Als de jonge scheut volgroeid is, gaat deze opnieuw bloeien. Dit hele proces duurt zes tot negen maanden.

Zet de Cattleya elke twee jaar in een grotere pot. Gebruik fijne bark (orchideeëngrond met boomschors). Het is van belang de Cattleya flink groeiend te houden, omdat alleen de nieuwe scheuten bloemen geven.

Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
(Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.