Cymbidium

De meeste voorouders van de huidige Cymbidiums zijn afkomstig uit de wouden van het Himalayagebergte op een hoogte van 1.200 tot 2.800 meter. Vanaf de bergen in India strekt de Aziatische Cymbidiumgordel zich uit naar China, Korea en Japan, tot in het warmere zuiden. Er bestaan 44 botanische soorten.

De Cymbidium groeit zowel in de aarde als op bomen. Belangrijke hybriden werden gemaakt in Europese kasteeltuinen en waren een hobby van welgestelden die graag iets bijzonders in de serre hadden staan. Later werden ook veel kruisingen in Californië, Australië en Nederland gemaakt.

Vanaf 1985 is vooral in Nederland een gevarieerde potcymbidium-productie op gang gekomen. De potcymbidium is verkrijgbaar vanaf augustus tot maart bij de betere bloemenwinkels en tuincentra. Bij Cymbidium worden mini’s, grootbloemige en Cascade-soorten onderscheiden.

 

Uiterlijk van de Cymbidium

De Cymbidium heeft lange, smalle bladeren. De lange bloemtakken dragen zes of meer bloemen. De plant heeft minimaal één tak, maar vaak ook meer. Het kleurenspectrum van de Cymbidium loopt van wit, geel, groen, roze en rood tot bruin. Hoe ouder een plant is, des te meer takken hij kan geven.

Verzorging van de Cymbidium

Zet de Cymbidium op een lichte plaats, maar vermijdt direct zonlicht. Zorg voor frisse lucht, maar vermijdt tocht of kou. Bij voorkeur niet onder de 6oC. en geen extreme temperaturen. De beste temperatuur is tussen 13oC en 20oC. Bij voorkeur hebben de planten het ’s nachts wat koeler. De Cymbidium bloeit vier tot zes weken. Hoe warmer, hoe korter de Cymbidium bloeit. Eventueel kan de uitgebloeide plant naar buiten in de zomer op een schaduwrijke plaats. Begin september moet de Cymbidium in huis op een koele plaats gezet worden.

Na aankoop de Cymbidium direct dompelen. Vervolgens één keer per week dompelen gedurende tien minuten. (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot). Laat de Cymbidium goed uitlekken, voorkom overtollig water in de pot. Geef één keer per maand (orchideeën)voeding.

Verzorging na de bloei

Na de bloei de uitgebloeide tak geheel wegsnijden en hem het liefst gedurende 10-12 weken op een koele maar lichte plek wegzetten (en iets minder water geven). De Cymbidium ontwikkelt enkele nieuwe scheuten die in het volgende jaar weer één of meer takken kunnen geven. De Cymbidium bloeit één keer per jaar. De natuurlijke bloei valt tussen september en april.

Verpot de Cymbidium het liefst in het voorjaar, wanneer hij begint te groeien. Verwijder de pot en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Spoel de wortels goed schoon. Zet de Cymbidium in een pot en vul deze bij voorkeur met orchideeëngrond. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is en voeg direct wat (orchideeën)voeding toe. Na het verpotten een aantal dagen geen water geven, zodat de Cymbidium kan herstellen.

verzorging van de cymbidium Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
water geven aan de cymbidium Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
(orchideeën)voeding voor de cymbidium orchidee (Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
ideale temperatuur voor de cymbidium orchidee Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
verzorging na de bloei van de cymbidium Snoeien, na de bloei afknippen: Het symbool is een potplant met een snoeischaar die de bloem afknipt. Phalaenopsis (en ook sommige andere planten) kunnen met deze manier van verzorgen meerdere keren tot bloei komen.
niet geschikt om te eten Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.