Dendrobium

Dendrobium orchideeën groeien in de natuur aan bomen en op rotsen. De naam zegt het al: dendron is het Griekse woord voor boom en bios voor leven.

Dendrobium orchideeën zijn het hele jaar door verkrijgbaar, met een piek in het najaar. Er zijn twee types Dendrobium orchideeën: de compactum en de phalaenopsishybriden. De compactumsoorten hebben vaak meerdere bulben (volgroeide scheuten), en dus ook meerdere bloemtakken met kleinere bloemen (1 tot 7 centimeter), De phalaenopsishybriden hebben een tot twee takken met grotere bloemen (7 centimeter of groter).

Uiterlijk van de Dendrobium orchidee

De orchideeën hebben allemaal minimaal drie tot vier bulben, met vier tot acht bladeren aan elke bulb. De compactumsoorten zijn er in wit, blauw en roze en de phalaenopsishybriden in wit, roze, paars, blauw, rood, geel, groen, bruin en crème. Sommige Dendrobiumsoorten zijn geurend. In totaal zijn er wel meer dan duizend soorten Dendrobium.

Verzorging Dendrobium orchideeën

De Dendrobium (niet te verwarren met Dendrobium Nobilé wat een ander type Orchidee is) staat in de zomer en winter graag op een lichte plaats, maar niet in de felle zon. Doordat er meerdere takken aan de Dendrobium zitten, blijft de Dendrobium wel twaalf tot zestien weken bloeien.

Water geven aan de Dendrobium orchidee

Geef de Dendrobium een keer per week water. De Dendrobium gedijt het best door de pot te dompelen in lauw water. (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot). Omdat de wortels van de Dendrobium erg gevoelig zijn voor water, moet het restwater worden weggegooid, de pot goed laten uitlekken.

Geef de Dendrobium het hele jaar door een keer per maand (orchideeën)voeding, maar geef ze in de winter een kleinere hoeveelheid/dosering.

De ideale temperatuur voor de Dendrobium is 15 tot 25°C.

De Dendrobium orchidee opnieuw laten bloeien

Knip de bloemtak net boven het bovenste blad van de scheut af als de Dendrobium is uitgebloeid. Je behandelt de Dendrobium na de bloei op dezelfde manier als tijdens de bloei. Overpotten is niet nodig.

De Dendrobium kan weer gaan bloeien op een nieuwe scheut, die zich in het voorjaar vormt. Als deze nieuwe scheut uitgegroeid is, kunnen daar een of twee nieuwe bloemtakken aan komen. De compactumsoorten bloeien op nieuwe scheuten, maar ook op dezelfde bulb. Bij compactumsoorten duurt het zes maanden voor er een nieuwe bloemtak gevormd is. Daarna duurt het nog zestien weken tot de Dendrobium bloeit. Als de Dendrobium op dezelfde scheut bloeien, dan duurt het nog zes weken tot de bloei. Dendrobium hebben tien maanden nodig om opnieuw tot bloei te komen.

De Dendrobiums zijn sterke orchideeën, die goed te verwerken zijn in arrangementen.

Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
(Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Snoeien, na de bloei afknippen: Het symbool is een potplant met een snoeischaar die de bloem afknipt. Phalaenopsis (en ook sommige andere planten) kunnen met deze manier van verzorgen meerdere keren tot bloei komen.
Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.