Miltonia

Het herkomstgebied van Miltonia strekt zich uit van de Andes in Colombia tot in Peru en Ecuador. Miltonia is een epifyt. De Miltonia groeit in het herkomstgebied aan de randen en in open plekken van bergwouden, op met mos begroeide takken.

Miltonia wordt ook wel ‘viooltjesorchidee’ genoemd. Er honderden soorten, die sterk variëren in vorm en grootte. De aanvoer is jaarrond, met een piek in het voorjaar. Er is een klein- en een grootbloemige variant. Het zijn voornamelijk de grootbloemige orchideeën die commercieel geteeld worden.

Uiterlijk van de Miltonia

De Miltonia is een scheutvormend gewas, met één of meer takken en aan iedere tak circa vijf bloemen. De Miltonia heeft één tot vier (of zelfs meer) takken. Miltonia zie je in vele kleuren: wit, geel, roze, rood en paars. Het meest opvallende kenmerk is het ‘masker’. Er zijn verschillende geurende soorten Miltonia.

Verzorging Miltonia orchidee

De Miltonia heeft behoefte aan een lichte standplaats, maar verdraagt geen direct zonlicht. In het voorjaar en de zomer moet de Miltonia worden afgeschermd tegen de zon. De Miltonia bloeit vijf tot zes weken.

Het is belangrijk om de Miltonia constant matig vochtig te houden, het substraat mag niet droog komen staan. Een tot twee maal per week dompelen in lauwwarm water geeft het beste resultaat. (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot). Laat de Miltonia orchidee goed uitlekken voordat deze wordt terug geplaatst.

Geef in de zomerperiode een keer per maand (orchideeën)voeding mee met het water en in de winterperiode één keer per twee maanden. De Miltonia kan in de zomer ook in de tuin of op het balkon gezet worden, mits in de schaduw.

De ideale temperatuur licht tussen 15°C en 25°C.

Verzorging na de bloei

Als de Miltonia uitgebloeid is, de tak wegknippen.

Zet de Miltonia na de bloei op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. Geef 1 x per maand voeding mee. Voor water en temperatuur geldt hetzelfde als tijdens de bloei. Plaats de Miltonia vervolgens gedurende acht tot tien weken op een koelere plek. De Miltonia maakt dan nieuwe scheuten waaruit later nieuwe bloemstelen komen. De Miltonia wil ieder jaar overgepot worden, doe dit bij voorkeur na de bloei. Gebruik hiervoor speciale orchideeëngrond.

Het kan wel een jaar duren voor dat de Miltonia opnieuw bloeit. De natuurlijke bloeiperiode is het voorjaar. De nieuwe scheuten gaan bulben vormen, waaruit nieuwe bloemtakken ontstaan.

Miltonia op een lichte plek Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
hoeveel water moet ik mijn miltonia geven? Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
Hoeveel orchideeënvoeding heeft een miltonia nodig (Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
wat is de ideale temperatuur voor een miltonia Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
miltonia is niet geschikt om te eten Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.