Oncidium

In de wouden van Midden- en Zuid-Amerika komt de Oncidium in het wild voor. In het wild groeit de Oncidium op bomen en in rotsspleten. Deze komt zowel voor in gebieden aan de zeekust tot aan de bergen. De Oncidium wordt ook wel Tijgerorchidee genoemd.

Waar koop je een Oncidium orchidee?

De Oncidium is jaarrond verkrijgbaar bij goed gesorteerde tuincentra en bloemisten.

Uiterlijk van de Oncidium orchidee

De bloemen van Oncidium zijn meestal circa twee centimeter groot. Aan elke bloemtak zit een grote hoeveelheid bloemen. Oncidiums zijn vooral geel-roodbruin, maar ook in andere kleuren verkrijgbaar, van witte tot bruine tinten.

Oncidium verzorgen

Plaats de Oncidium op een zonnige plaats, maar niet in direct zonlicht. De bloei duurt ongeveer zes tot acht weken.

Water geven

Geef de Oncidium één keer per week water. Zorg ervoor dat de wortels van de Oncidium niet in het water blijven staan. Verwijder daarom het restwater uit de sierpot. De Oncidium gedijt het best door de plant te dompelen (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot). Na het water geven, de plant goed laten uitlekken.

Voeding

Een keer per maand bijvoeden met (orchideeën)voeding.

Ideale temperatuur

De ideale temperatuur ligt tussen 15-25ºC.

De oncidium verzorgen na de bloei

De Oncidium moet na de bloei bij voorkeur op een wat koelere plaats staan, maar wel licht (niet in de volle zon). De Oncidium maakt dan nieuwe scheuten aan. Deze scheut moet zich verdikken (bulb). Uit deze verdikking komt aan de kant van het langste blad een nieuwe bloemtak. Als er nieuwe bloemen zijn, kan de Oncidium terug naar de huiskamer. De natuurlijke bloei valt in de zomer en het najaar.

Blijf na de bloei één keer per maand (orchideeën)voeding geven. Knip de tak met uitgebloeide bloemen af aan de onderkant van de bloemstengel. Pot de Oncidium over als deze te groot wordt. Doe dit direct na de bloei. De Oncidium kan dan gesplitst worden in twee of drie nieuwe Oncidium.

Bij een goede behandeling zal de Oncidium nieuwe scheuten maken. De scheut die gebloeid heeft zal niet opnieuw bloeien. De Oncidium maakt nieuwe scheuten die, als ze volgroeid zijn, een nieuwe bloemtak kunnen geven. De Oncidium vormt luchtwortels, deze mogen niet verwijderd worden

Zet je oncidium niet in de volle zon Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
Water geven aan de oncidium orchidee Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
Speciale orchideeën voeding voor jouw oncidium orchidee (Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
De ideale temperatuur voor de oncidium Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Oncidium is niet eetbaar Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.