Paphiopedilum

De botanische soorten van de Paphiopedilum komen voor in de jungles van het Verre Oosten en Indonesië. Ze groeien hoofdzakelijk in de humuslaag van het woud en soms op stenen. Ze zijn zelden in bomen te vinden.

Paphiopedilums worden ook wel eens venusschoentjes genoemd (in het Engels ladyslipper of slipper orchid, en in het Duits Frauenschuh). Deze orchidee dankt haar naam aan de schoenvormige lip. Circa zestig tot tachtig soorten behoren tot dit geslacht.

De schoenvormige lip dient als insectenval; vliegende insecten worden gelokt door geurstoffen en de belofte van nectar in de bloem. Zij kunnen slechts naar buiten door een smalle opening, waarbij zij de stamper en de meeldraden passeren en het stuifmeel op hun lichaam krijgen. Bij een volgende bloem komt het stuifmeel dan op de stamper terecht.

Een Paphiopedilum kopen

Amerikaanse hybriden zijn verkrijgbaar van oktober tot en met maart. Multiflowers zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De groene Maudiae Femma is verkrijgbaar van oktober tot en met april. De donker rode Maudiae is van augustus tot en met december verkrijgbaar. Deze bijzondere orchideeën zijn verkrijgbaar bij de beter gesorteerde bloemisten en tuincentra. De Amerikaanse hybriden hebben een grote bloem. De multiflowers hebben kleine bloemen, vaak twee tot vier bloemen per steel.

De Paphiopedilum bloeit uit het midden van de bladscheut. Deze bladscheut bloeit één keer. Op de nieuwe jonge (nieuwe) scheuten kan de plant opnieuw bloeien. Amerikaanse hybriden zijn er van geel tot rood, vaak met een tekening in de achtervlag (septaal). De multiflowers zijn geel tot bruin/rood. Paphiopedilum wordt altijd via zaad vermeerderd, waardoor iedere plant unieke eigenschappen heeft.

Verzorging van de Paphiopedilum orchidee

Paphiopedilums zijn schaduw Orchideeën. Zet ze nooit in de volle zon. Teveel zon geeft lichte of verbrande bladeren. De Paphiopedilum bloeit zes tot tien weken.

De Paphiopedilum houdt van een luchtige orchideeëngrond. Geef één keer per week water, in de zomer iets meer. Zorg ervoor dat er geen water onder in de ompot blijft staan. Dompelen met water gedurende circa tien minuten heeft de voorkeur. (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot).

Paphiopedilums hebben zeer weinig meststoffen nodig. Geef één keer per maand (orchideeën)voeding, maar gebruik slechts de helft van de hoeveelheid voeding die op de fles aangegeven staat.

De temperatuur van de Paphiopedilum moet liggen tussen 15 en 25°C.

Verzorging van de Paphiopedilum na de bloei

Elke stengel bloeit slechts één keer en sterft dan af. Knip de oude stengel zo diep mogelijk weg. De Paphiopedilum bloeit na ongeveer negen maanden op een nieuwe scheut. Wordt de Paphiopedilum te groot, dan kan deze gemakkelijk in stukken van twee of drie planten verdeeld worden. De Paphiopedilum staat niet graag in een te grote pot. Eens in de drie tot vier jaar om potten in orchideeëngrond is voldoende.

Deze orchidee is gemakkelijk te kweken in de huiskamer. Zet de Paphiopedilum niet in de volle zon. Koude nachten (12 tot 15 °C) in het voorjaar bevorderen de aanleg van bloemknoppen.

Omdat een wat lagere nachttemperatuur de knopvorming stimuleert, komen de meeste orchideeën midden in de winter tot bloei. Paphiopedilum is een langzaam groeiend gewas. Het duurt ongeveer drie jaarvoor de Paphiopedilum oud genoeg is om te bloeien. Bij voldoende nieuwe scheut(blad)groei kan deze daarna ieder jaar bloeien. Hoe meer scheuten de Paphiopedilum maakt, des te groter is de kans dat de Paphiopedilum met meer bloemen bloeit.

Paphiopedilum orchidee niet in direct zonlicht Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
water geven aan de Paphiopedilum Dompelen 1x per week: Een potplant met de pot in een bak met water geeft aan dat deze plant ervan houdt om voor korte tijd (10 minuten) met de kluit in het water gedompeld te worden. Na het dompelen moet het water uitlekken.
Ideale temperatuur voor de Paphiopedilum Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Wees voorzichtig met voeding bij de Paphiopedilum (Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voeding met de helft van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
Paphiopedilum is niet eetbaar Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.