Zygopetalum

Zygopetalum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Deze orchidee groeit in de natuur op boomstronken en rotsen in een vochtige omgeving.

Een Zygopetalum kopen

Zygopetalum is een bijzondere orchidee en daarom alleen verkrijgbaar bij de betere bloemisten en tuincentra. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar in verschillende bloemgroottes, variërend van twee tot tien centimeter. Een nieuwe scheut vormt een nieuwe tak, waarop minimaal drie bloemen komen. Zygopetalum is verkrijgbaar in blauw-, rood-, paars- en wittinten. Tijdens de bloei kunnen sommige soorten Zygopetalum een heerlijke geur verspreiden.

Verzorging Zygopetalum

Plaats de Zygopetalum op een zonnige plaats, maar niet in direct zonlicht. De bloei duurt ongeveer zes weken.

Houd de Zygopetalum goed vochtig. Geef de Zygopetalum daarom ’s zomers en ’s winters minimaal eens per week water.Bij voorkeur de plant gedurende enkele minuten (5-10 min.) onderdompelen (Let op: haal de plant niet uit zijn binnenpot). Zorg ervoor dat de wortels van de Zygopetalum niet in het water blijven staan. Verwijder het restwater uit de sierpot na het gieten.

Geef de Zygopetalum eens per maand (orchideeën)voeding, om zo een optimale groei en bloei te bereiken.

De ideale temperatuur ligt tussen 15-25˚C.

Verzorging Zygopetalum na de bloei

Knip de tak met uitgebloeide bloemen af na de bloei aan de onderkant van de bloemstengel.

De Zygopetalum kan tijdens de groei in de zomer in de schaduw buiten staan. Zygopetalum moet na de bloei bij voorkeur op een wat koelere plaats staan, maar wel licht (niet in de volle zon). De Zygopetalum maakt dan nieuwe scheuten aan, waaruit nieuwe bloemtakken komen. Als er nieuwe bloemen aan de Zygopetalum zitten kan deze terug naar de huiskamer. Blijf één keer per maand (orchideeën)voeding geven.

Je kunt de Zygopetalum na twee tot drie jaar verpotten, direct na de bloei. Het is mogelijk de Zygopetalum op te splitsen in twee of drie nieuwe orchideeën. De kans op nieuwe scheuten is dan groter. Gebruik orchideeëngrond om de planten in op te potten. Bij een goede behandeling zal de Zygopetalum nieuwe scheuten maken, waaruit nieuwe takken komen. De Zygopetalum kan makkelijk meerdere keren per jaar bloeien. Bewaar de stok en de clip na de bloei voor de volgende bloemstengel.

De Verzorging van de Zygopetalum orchidee Let op met volle zon: Deze planten mogen niet in de volle en directe zon staan, omdat het risico op verbranding bestaat. Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.
Water geven aan de Zygopetalum Matig water 1x per week: Een gieter met twee druppels en de tekstaanduiding 1x/wk geeft aan dat deze planten van een matige voorziening met water houden. De potgrond moet bij voorkeur niet helemaal droog worden.
Zygopetalum voeding geven (Orchideeën)voeding 1x per maand: Deze plant heeft een matige voedingsbehoefte. Eén keer per maand verzorgen met voedsel met inachtneming van de concentratie die aanbevolen wordt op het product, is voldoende.
ideale temperatuur voor de Zygopetalum Minimum 15°C, Maximum 25°C: Deze plant voelt zich in de meeste huiskamers thuis.
Zygopetalum opnieuw laten bloeien Snoeien, na de bloei afknippen: Het symbool is een potplant met een snoeischaar die de bloem afknipt.
Zygopetalum zijn niet geschikt om te eten Niet geschikt voor consumptie: Deze planten zijn niet geschikt voor consumptie door mensen en dieren.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.