12 leuke weetjes over de Paphiopedilum

De Paphiopedilum is een sierlijke orchidee, met een opvallende lip, ijle stengel en zwierige bloembladen. Dankzij de schoenvormige lip wordt deze plant ook wel venusschoentje genoemd, in het Engels ladyslipper of slipper orchid. Als je deze lip los ziet van de bloem is het namelijk net een pantoffeltje! Maar dat is niet alles wat bijzonder is aan deze orchidee. In dit artikel lees je nog 11 leuke weetjes over de Paphiopedilum!

Lees ook: Dit zijn de 11 meest bekende orchideeën

 

12 leuke weetjes over de Paphiopedilum

2. De schoenvormige lip van de Paphiopedilum zorgt niet alleen voor een leuke bijnaam, het helpt ook bij de bestuiving. Het geeft een voor de mens niet ruikbaar geurtje af en lokt vliegen in z’n bek. Eenmaal in de spiegelgladde lip is er maar één uitweg: langs een trappetje van haartjes aan de achterkant van lip, langs de stuifmeelpollen en stamper.

3. Een aantal Paphiopedilums en Phragmipediums hebben zulke lange petalen (zij-armen) aan hun bloem, dat ze het blad raken of soms zelfs de grond. Deze petalen dienen dan als een loopplank voor kruipende insecten om naar de bek te lopen en daar voor de bestuiving te zorgen.

 

 

4. Paphiopedilums worden voornamelijk via zaad vermeerderd. Na de bestuiving valt de bloem van de steel en zwelt het vruchtbeginsel aan de bovenkant van de steel op. Het zaad moet afhankelijk van het soort een half jaar tot een jaar rijpen op de plant, voor de zaadpeul geoogst kan worden en op een speciale bodem, met de benodigde voedingsstoffen voor het kiemen, gezaaid kan worden.

 

 

5. In de zaadpeul zitten tienduizenden zaadjes, zo fijn als stof. Dit zaad heeft geen voeding bij zich voor de kieming en moet een symbiose aangaan met bepaalde schimmels. In de natuur moet het zaad dus op de juiste plaats vallen, wil het kiemen. In het laboratorium maken we een voedingsbodem met speciale voeding – zoals banaan – die het fijne zaad helpt kiemen. Het proces van kieming duurt een aantal maanden.

6. Paphiopedilum is een grote familie met zeer veel diverse soorten. Van hele kleine tot grote bloemen, van groen blad tot bont blad met bloem kleuren van wit groen tot bijna zwart, en van effen kleuren tot spikkels en strepen.

7. De Paphiopedilum heeft een sympodiale groeiwijze. Hierbij vindt de groei niet plaats aan de eindknop van de hoofdstengel, maar worden er vanuit het wortelgestel nieuwe scheuten ontwikkeld.

 

8. In de natuur in Azië vind je de meeste Paphiopedilums groeiend op los organisch materiaal. Bijvoorbeeld in een spleet in een rots of onder bomen. Paphiopedilum is een Terrestrisch groeiende orchidee: die groeien niet in bomen, maar op de grond. Daarom houdt de Paphiopedilum niet van een standplaats in de volle zon: in de natuur wordt hij beschermd door een bladerdek van bomen.

9. De Paphiopedilum is dus een grond orchidee. De plant heeft geen bladgroen in de wortels en zit daarom niet in een transparante pot.

10. De Paphiopedilum bloeit afhankelijk van het soort zo’n 6 tot 12 weken.

11. Het proces van kruisen, zaad, kieming en groei tot een bloeiende plant duurt ongeveer 6 jaar.

12. De Nederlandse Amerikaanse Hybriden wordt gekruist om duurzaam gekweekt te kunnen worden, met minder ziektes en een gemakkelijke herbloei in de huiskamer.

 

 

Paphiopedilum verzorging

Een aantal tips om een Paphiopedilum te verzorgen:

  • Een keer per week in water dompelen en uit laten lekken is voldoende. Een andere optie is een borrelglaasje water per week in de pot te schenken.
  • Zet de Paphiopedilum op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
  • Is de plant uitgebloeid? Verwijder de steel dan zo diep mogelijk en zet de plant in een koelere kamer. Geef ‘m ook iets minder water, dit bevordert de knop inductie in de nieuwe scheuten.
  • Houd de plant een week of zes koeler en verwen hem daarna weer met voldoende licht, water en een warmere temperatuur. Dit geeft weer nieuwe scheut groei, die nodig is voor een volgende bloei.

 

Lees meer over de Paphiopedilum orchidee!

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.