Zo help je orchideeën de zomer door

De zomer is weer begonnen en alle orchideeën staan nog vol in bloei! Je zou denken dat deze tropische plant goed tegen de hitte kan, maar juist in de zomer moeten we extra opletten. We geven een aantal tips om je orchideeën de zomer door te helpen.

Zo help je orchideeën de zomer door

 

Hou je orchideeën uit de zon

Een lang bekend feit is dat de orchidee niet tegen direct zonlicht kan, in de natuur groeit de orchidee namelijk ook altijd op een beschutte plek. Maar wist je dat, net als bij mensen, de orchidee kan verbranden in de zon? Zie jij de volgende symptomen bij je orchidee? Dan is het een goed idee om je orchidee te verplaatsen naar een plekje met minder direct zonlicht:

  • Verkleurde (gelige, roodachtige, paarsachtige of bruinachtige) bloemen en/of bladeren
  • Verkleurde bloemen en/of bladeren
  • Verdorde bloemen en/of bladeren
  • Uitgedroogde en broze wortels

 

Bloeiende orchidee in de zomer

Je orchidee is hard aan het werk in de zomer! Hij is actief aan het groeien en wij kunnen hier een handje bij helpen door goed op te letten. In de zomer heeft je orchidee soms wat extra water of voeding nodig, maar let wel op dat je hem altijd laat uitlekken, want een orchidee houdt niet van natte voeten. In de zomer kan de orchidee ook nieuwe wortels vormen, dit is dan ook de beste tijd om te verpotten mocht je dit willen doen.

Meer verzorgingstips? Kijk hier voor tips over de verzorging per orchidee.

 

De verzorging van je orchidee tijdens een hittegolf

 

De verzorging van je orchidee tijdens een hittegolf

Het kan flink warm worden in huis in de zomer en zeker de laatste jaren hebben we echt te maken met hittegolven. Als je een koelere plek in huis hebt, is het handig om je orchidee even tijdelijk hierheen te verhuizen, maar hou er wel rekening mee dat de orchidee licht nodig heeft. In avond en nachten kan je een raam openzetten zodat het een beetje afkoelt en je orchidee weer even kan bijkomen.

 

Pas op ongedierte en schimmelinfecties bij je orchidee

In de zomer is er een groter risico op ongedierte en schimmelinfecties bij de orchidee. Check je orchidee daarom regelmatig. Vind je bijvoorbeeld bladluis op je orchidee, veeg het er dan af. Dit kan met een huismiddeltje: meng groene zeep met spiritus in de verhouding half-half en spray dit op de plant. Meestal moet je dit een paar keer herhalen.

 

je orchidee naar buiten in de zomer

 

Je orchidee naar buiten in de zomer

Overweeg je om je orchidee buiten te zetten in de zomer? Dat kan natuurlijk! Let op dat je een beschutte plek vind voor je orchidee, bijvoorbeeld onder een boom of op de veranda. Het extra zonlicht kan een positief effect hebben op de orchidee. Het zorgt voor extra energie in de vorm van fotosynthese waardoor de plant nog mooier gaat bloeien. Daarnaast is regenwater altijd de beste keuze voor je orchidee, maar blijf wel opletten in droge periodes!

 

Lees ook: Met de tuinorchidee haal je de tropen naar je achtertuin

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.