Jan Taminiau presenteert Couture collectie met orchideeën

Tijdens de Paris Couture Week toont Jan Taminiau zijn couture collectie in de residentie van de Nederlandse ambassade. Deze keer heeft de ontwerper bewust voor een andere vorm gekozen; persoonlijk en intiem, in direct contact met het publiek. Tijdens de presentatie werd tevens een innovatieve web-applicatie gelanceerd waarmee het publiek de kleinste details met telefoon of tablet van dichtbij kan bekijken.

 

 

Gasten werden verwelkomd met de volgende brief:

Het voelt als een grote eer om u vandaag mijn collectie te mogen tonen. Juli dit jaar vier ik mijn tienjarig jubileum als ontwerper. Na bijna tien jaar traditionele catwalkshows, kies ik voor een intieme salonpresentatie waarbij ik u mee wil nemen op ontdekkingsreis. Het is een persoonlijke reis waarin ik vertel over mijn fascinaties, zoals mijn liefde voor handwerk, en hoe ik steeds weer geniet van hoe alles samenkomt in een moderne couturecollectie.
De vertrekpunten voor deze collectie zijn een dierbare foto, een antieke sjaal, en een orchidee. Op die familiefoto uit de jaren veertig poseert mijn oma, een verfijnde vrouw in een stoer motorjack, klaar om de wereld te veroveren. De oude sjaal uit India ontroert me door de eenvoudige borduursels. Bij de orchidee inspireert me het fragiele nerfpatroon en die structuur komt in mijn collectie bijvoorbeeld terug in de verfijnde borduursels en het craquelé leer in sommige jurken. Zoals u zult zien, couture gaat over details.
Mijn wereld is altijd een mix van verleden, heden, techniek en handwerk. Al deze elementen, inclusief mijn gevoel, vertaal ik in vormen en materialen. Zo breng ik gelaagdheid in de collectie, en ontstaat er een spanningsveld tussen materialen; glans versus mat en hard versus zacht.
– Jan Taminiau –

 

Geïnspireerd door de orchidee

Werkend aan zijn nieuwe collectie raakte Jan Taminiau geïnspireerd door de orchidee. De vormen, de fragiele nerfpatronen en de kleuren. De collectie waar onder meer twee op de orchidee geïnspireerde jurken deel van uitmaken, werd op 20 januari 2014 gepresenteerd tijdens de Paris Haute Couture Show. Deze jurken symboliseren de status die de orchidee heeft in het plantenrijk.

 

Orchidee als levend accessoire

Naast “Koningin van de Planten”, wordt de orchidee ook gezien als het perfecte levende accessoire voor thuis en in de modewereld. Een jurk is geïnspireerd op de Phalaenopsis, een orchidee die deze naam te danken heeft aan het Griekse ‘Phalaina’ (nachtvlinder) en ‘opsis’ (lijkend op). Het verhaal gaat dat Nederlandse botanicus Dr. C.L. Blume tijdens één van zijn tochten op Java een groep vlinders vrijwel bewegingsloos zag dwarrelen bij een boom. Dit bleken Phalaenopsis orchideeën te zijn. Ook de Vanda orchidee wist Jan Taminiau te inspireren. De Vanda is een bijzondere orchidee die geen potgrond nodig heeft, en daardoor lijkt te zweven.

 

 

Jan Taminiau over hoe de orchidee hem inspireerde: “Ik wilde ontdekken wat de orchidee allemaal te bieden heeft en me laten leiden door de kleuren van de orchidee, de aderachtige structuren en het degrading van de tinten. De orchidee heeft me niet alleen geïnspireerd, maar ook verrast. Orchideeën zijn net zo fascinerend als de vrouwen die mijn studio binnen komen lopen.”

Jan Taminiau over de schoonheid van de orchidee als levende accessoire: “Het is net als bij mensen: wat leeft, wordt mooier.”

Beeld JAN TAMINIAU
Credits: Duy Vo

 

Volg ons op Instagram, Facebook, of Pinterest voor meer inspiratie en verzorgingstips.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.