Nederlandse tuinders zijn de orchideeën kampioenen van Europa

Niet veel mensen weten dat Nederlandse tuinders de orchideeën kampioenen van Europa zijn. Toch is dat zo, blijkt uit een rapport van ABN Amro over de plantensector. Van alle orchideeën in Europa is 90% afkomstig uit Nederlandse kassen. Een waar megasucces. Per week brengen de telers zo’n 1.5 miljoen volwassen orchideeën op de markt, die via veiling of contracten hun weg naar de consument vinden. Inmiddels staan er een kleine 500 voetbalvelden aan kassen vol met planten in Nederland.

 

De kunst van orchideeën vermeerderen

Orchideeën vermeerderen is monnikenwerk. Het duurt acht jaar voordat een nieuwe variëteit orchidee in productie genomen kan worden. De meeste plantjes in Nederland worden geboren via de zogeheten meristeemcultuur. Doel van de vermeerdering is uiteindelijk om een zo mooi en kwalitatief goed mogelijke plant te krijgen.

 

 

Bij wilde orchideeën is dat vrijwel onmogelijk. Hun zaalingen kunnen virussen bevatten en groeien als het ware alle kanten op. Daarnaast krijg je verschillende kleuren en lengtes, omdat in dat zaad het dna van honderden of duizenden generaties ligt opgesloten. Een heleboel nieuw gekweekte soorten vinden nooit hun weg naar grootschalige productie. Het is een echte survival of the fittest.

 

Lange bloei en weinig verzorging

Waarom de Orchidee plant zo’n succes is? Het is een plant die langdurig bloeit, weinig verzorging behoeft en helemaal niet duur is. Hij past helemaal bij de moderne, veeleisende consument.

 

Volg ons op Instagram, Facebook, of Pinterest voor meer inspiratie en verzorgingstips.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.