Ontwerper Roderick Vos

“Als kind kwam ik met de orchidee in aanraking via botanische onderwijsplaten. Ze waren prachtig getekend en de vormen waren adembenemend. Zó wilde ik ook tekenen!

Na mijn opleiding aan de Design Academy in Eindhoven heb ik een intuïtieve manier van werken ontwikkeld. Of ik nu een houten dressoir ontwerp, een stoel of een lamp, ik hou van ‘simplicity’. Eerlijk ontworpen producten, daar heb ik wat mee. Van effectbejag in vorm gruwel ik. En ik streef er naar om mijn ontwerpen, ondanks hun industriële uiterlijk, toch een ambachtelijke uitstraling mee te geven.

Planten zorgen voor een positieve verandering in de leef- en werkomgeving. Ze hebben een aanwijsbaar effect op het welbevinden. Ze geven zuurstof af, houden de lucht schoon en vergroten de productiviteit. Zo simpel is het. Niet voor niets tref je in mijn ontwerpstudio in Den Bosch een enorme verticale wand met planten. Het gevoel van een beschutte binnentuin. Het is fantastisch om je te omringen met de natuur.

Ik heb lange tijd in Indonesië gewoond en gewerkt. In de jungle van Irian Jaya maakte de tijgerorchidee, met een bloemensleep tot wel 3 meter lengte, een verpletterende indruk op mij. Maar ook het feit dat je daar meer dan 25.000 soorten orchideeën treft, en dat die planten 80 miljoen jaar geleden al bestonden raakt me. Fascinerend toch, dat we nazaten van deze planten nu nog in onze kantoren en huiskamers hebben?

De uitdaging in mijn samenwerking met de Art of Life was om de orchideeën van de tafel te krijgen. Kleurdiversiteit en bloemvorm maken de orchidee buitengewoon interessant; het is al een schilderij op zich. Maar een orchidee hangend in een ruimte is op z’n allermooist. Sowieso hang ik thuis zelf altijd een orchidee op ooghoogte op. Dan heb je simpelweg nog meer kijkplezier.”

Roderick Vos

Ontwerpt o.a. meubels, tafels, textiel en lampen. Voor Art of Life ontwierp hij een orchideehouder die aan drie draden aan het plafond hangt (maar ook op tafel kan staan).

www.roderickvos.nl

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.