Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

Als jouw orchidee ineens gele bladeren heeft, is dat een teken dat de plant niet optimaal gezond is. Zo kan het zijn dat de orchidee te veel zonlicht krijgt, in een te warme of koude temperatuur staat of te veel water krijgt. In dit artikel leggen we de mogelijke oorzaken uit en lees je wat je er tegen kunt doen!

Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

 

Direct zonlicht

Een van de oorzaken van een orchidee met gele bladeren kan direct zonlicht zijn. Orchideeën staan het liefst op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Zet je plant daarom niet te dicht bij een raam of gebruik bijvoorbeeld vitrage om wat schaduw te creëren. Let wel op dat het niet een te donker plekje wordt, want dan kunnen de bloemknoppen uitvallen.

Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

 

Een te hoge of lage temperatuur

Een andere oorzaak kan een te hoge of lage temperatuur zijn. De beste temperatuur voor een orchidee ligt tussen de 15 – 25 ºC. De plant kan koudere of warmere temperaturen aan, maar alleen voor korte periodes. Probeer daarnaast de temperatuur in huis een beetje op hetzelfde niveau te houden, want orchideeën houden ook niet van plotselinge temperatuurschommelingen.

 

Te veel water

Nog een andere oorzaak van een orchidee met gele bladeren kan te veel water zijn. De wortels van de orchidee kunnen hierdoor gaan rotten, met als gevolg gele bladeren. Geef een orchidee in de zomer één keer per week water, in de winter één keer per twee weken. Gebruik hiervoor het liefst de dompelmethode, waarbij je de orchidee 5 – 10 minuten met de kluit en binnenpot in water dompelt. Op deze manier voorkom je wortelrot.

Lees ook: 3 manieren om een orchidee water te geven

 

 

Volg ons op Instagram, Facebook, of Pinterest voor meer inspiratie en verzorgingstips.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.