Orchidee verzorging: wat te doen bij knop-, bloem- en bladval?

De orchidee is een gemakkelijk te onderhouden kamerplant. Maar net als bij iedere andere plant, kan er weleens iets mis gaan bij de verzorging. Hierdoor kunnen de knoppen, bladeren en bloemen van een orchidee vallen. Dat is even schrikken, maar tegelijkertijd ook een mooie waarschuwing vanuit de plant. In dit artikel lichten we de redenen van knop-, bloem- en bladval toe, zodat je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Wat te doen bij knop-, bloem- en bladval?

Knop-, bloem- en bladval bij orchideeën kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder leggen we ze stuk voor stuk uit.

 

Waarom vallen de knoppen van mijn orchidee?

Als de knoppen van een orchidee vallen, krijgt de plant te weinig zonlicht of te weinig water. Zet de orchidee op een lichtere plek en geef ‘m minstens een keer per week water. Temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld door tocht, komen een orchidee ook niet ten goede. Is je orchidee nieuw in huis? Dan is de knopval waarschijnlijk een reactie op de veranderde leefomstandigheid.

 

Foto: Happy Monday Blog

 

Waarom vallen de bladeren van mijn orchidee?

Als de bladeren van een orchidee vallen, heeft de plant waarschijnlijk te lang in water gestaan. De wortels kunnen hierdoor gaan rotten, met als gevolg dat de bladeren geel worden en uiteindelijk van de plant vallen.

Lees ook: Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

 

Waarom vallen de bloemen van mijn orchidee af?

Aangezien orchideeën tropische planten zijn, houden ze van warmte. Als ze het te koud hebben, kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Let er daarom op dat een orchidee altijd in een ruimte staat waar het minimaal 15 graden is.

Lees ook: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

 

Bonus tip

Houd orchideeën ook uit de buurt van de fruitschaal. Rijp fruit produceert namelijk veel ethyleen, en daar houden bloeiende orchideeën niet van. Dit kan ook knop-, bloem- en bladval veroorzaken.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.