Het belang van de plastic pot van een orchidee

Als je een orchidee koopt, zit de plant in een plastic pot. Veel mensen denken dat deze pot geen nut heeft, gooien ‘m thuis weg en zetten de orchidee in een mooie plantenpot. Begrijpelijk, maar niet helemaal de bedoeling. De plastic binnenpot van een orchidee heeft namelijk nut! Hij helpt je orchidee in leven te blijven. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

 

Het belang van de plastic pot van een orchidee

Als je een orchidee uit de plastic pot haalt en met aarde in een plantenpot zonder gaten zet, krijgen de wortels geen zuurstof meer. En aangezien orchideeën luchtwortels hebben, hebben ze zuurstof nodig om te overleven. Daarnaast kunnen de wortels gaan rotten als je ze te veel water geeft. Het overtollige water kan namelijk geen kant op, waardoor dit op de bodem van de plantenpot blijft staan. Hierdoor blijven de wortels nat, waardoor ze gaan rotten. Door een plastic binnenpot met gaten te gebruiken, kan het te veel aan water makkelijk weglopen.

Een ander voordeel van een plastic pot is dat hij transparant is. Zo kun je de wortels van de orchidee aan de onderkant van de pot gewoon zien, om te controleren of je orchidee water nodig heeft. Zijn de wortels groen? Dan heeft-ie genoeg water. Zijn de wortels grijs of wit? Dan is het tijd om water te geven.

Lees ook: 3 manieren om je orchidee water te geven

 

 

Een orchidee verpotten

Om deze reden hoef je een orchidee ook niet snel te verpotten. Pas als de wortels echt uit de plastic pot groeien en die daardoor breekt, is verpotten een goed idee. Gebruik hierbij luchtige grond, het liefst speciale orchidee potgrond. Gewone potgrond is namelijk veel te dicht, waardoor de orchidee niet kan ademen.

 

Lees ook: Zo verzorg je een orchidee

 

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.