De trends voor 2024 op het gebied van interieur, bloemen & planten

Benieuwd naar de trends voor 2024? Het Bloemenbureau ontwikkelde vier stijltrends voor 2024, samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster. Vier trends waarin bloemen, kamer- en buitenplanten centraal staan. Ze zijn alle vier gebaseerd op de huidige tijdgeest, maar zijn toch allemaal anders. Lees snel verder en laat je inspireren!

De trends voor 2024

Meaningful Earth

Stijltrend Meaningful Earth draait om de aarde: een ‘oer’-interieur vol ruwe, stoere materialen. Deze materialen zijn natuurlijk en grof, en zijn vaak milieuvriendelijk gemaakt of van gerecyclede materialen. Denk daarbij aan steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem en onregelmatig glas. De vormen zijn ruw, grof en onregelmatig en hebben een oer-uitstraling. Ook de dessins zijn natuurlijk, zoals vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen die doen denken aan aardlagen. Verder zien we objecten zoals kruiken of beelden terug, zij leggen de link met de roots van onze cultuur.

 

 

Bloemarrangementen zijn niet netjes, maar hebben een robuuste uitstraling. Bij planten zien we veel bolproducten, die goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld geplaatst in een glazen bak vol verschillende gekleurde zandlagen, zodat de aarde goed zichtbaar is.

 

Stijltrends 2024: Meaningful Earth

Foto: Mooiwatplantendoen.nl

 

Wat betreft kleur spelen bruintinten de hoofdrol, gecombineerd met lichtgeel en zalmtinten voor bloemen en planten. Deze combineren mooi met donker- en grijsgroen.

 

 

Viva La Vida

Stijltrend Viva La Vida staat voor vrolijk, uitbundig, vol passie, kleur en expressiviteit. Oftewel: het leven vieren! Vergeet minimalisme en dompel het huis onder in kleur, met Spanje en Mexico als inspiratiebron. Natuurlijke materialen worden zo toegepast dat ze een decoratieve uitstraling krijgen. Zo zien we decoratieve tegels, mozaïek, gekleurd en gevlochten riet en raffia, textiel met rafels, ruches en franjes, gepigmenteerd hout en smeedijzer met patronen. De gebruikte dessins zijn kleurrijk en heel divers, van klassiek tot modern.

 

Stijltrends 2024: Viva La Vida

Foto: Mooiwatplantendoen.nl

 

Bij bloemarrangementen is kleur het toverwoord. Het liefst uitbundig en feestelijk, in combinatie met volle bloemvormen. Of het nu gaat om volumineuze, volle boeketten of één opvallende bloem: het zijn grote blikvangers. Ook bloeiende kamerplanten zijn meer dan welkom in deze trend.

 

 

Bij een trend als deze hoort natuurlijk een warm en uitbundig kleurenpalet. Onmisbaar hierin zijn roze, rood, Viva Magenta (Pantone-kleur van het jaar 2023), oranje en felgeel. Dit zijn de tinten die terug kunnen komen in bloemen, planten en accessoires. De accentkleuren uit het palet zijn zwart, Marsala-bruin en fel-mintgroen. Tinten die toepasbaar zijn voor accessoires en voor grotere elementen, binnen en buiten.

 

Stijltrends 2024: Viva La Vida

Gentle Paradox

Contrast, daar draait het om binnen de stijltrend Gentle Paradox. Een rustig interieur waarin ronde en zachte vormen centraal staan, maar waarbij meubels soms onverwacht van hard materiaal zijn. Harde, gladde materialen worden afgewisseld met zachte structuren, alsof ze de harde werkelijkheid proberen te verzachten. Zo komen marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen veel terug, afgewisseld met hoogpolig tapijt voor vloeren en wanden. Ook textiel speelt een rol, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé. Qua dessins zien we veel variëteit: van romantische bloempatronen tot abstracte dessins.

 

Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Stijltrends 2024: Gentle Paradox

 

Ook bloemen helpen een ruimte te verzachten en dromerig te maken. Bijvoorbeeld door arrangementen in hoeken of overgangen van muur en vloer te plaatsen. Arrangementen zijn wolkig, aan de uiteinden vaak transparant en bevatten ook droogbloemen. Losse bloemen brengen zachtheid met hun vorm of door subtiel overlopende kleuren. Ook voor planten zijn het transparante karakter en zacht blad, in kleur en textuur, belangrijk.

 

 

Het Gentle Paradox-kleurenpalet is zacht en straalt rust en harmonie uit. Neutrale kleuren en pasteltinten worden afgewisseld met een warme cognackleur. De groentinten komen vooral terug in de bloemen en planten.

 

Stijltrends 2024: Gentle Paradox

 

 

Playful Construction

Stijltrend Playful Construction draait om experimenteren. Speelse oplossingen en constructieve grapjes, zoals reuzeschakels die samen een bank vormen. Alles lijkt het gevolg van een verrassende kijk op gebruiksartikelen en decoratieve producten. Het interieur heeft een optimistische uitstraling door combinaties van producten en vrolijke kleuren. Materialen zijn minder belangrijk. Wel zien we veel buisconstructies van metaal, kunststof of glas die het constructieve karakter van deze trend vormgeven. Oppervlakten zijn vooral glad. Ook dessins spelen een ondergeschikte rol, wat we beperkt zien zijn strepen, blokruiten, ribbels en cirkels.

 

 

Bij bloemen zien we de cirkelvorm veel terug, zowel in het bloemwerk zelf als in de ondergrond. Hangplanten spelen ook een opvallende rol, spannend sparrend met basisconstructies in potten of wanddecoraties.

 

Stijltrends 2024: Playful Construction

 

Kleur is enorm belangrijk binnen Playful Construction, met een heel divers kleurenpalet tot gevolg. We zien felle kleuren, frisse pasteltinten en zilver en lichtgrijs, om allemaal naar hartenlust te combineren.

 

Stijltrends 2024: Playful Construction

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.