Zo hou je je orchideeën fit en vitaal tijdens de zomer

Vraag jij je dit ook wel eens af: hoeveel water krijgt een orchidee? Wat is het beste plekje in huis? En heeft een orchidee eigenlijk voeding nodig? Het grootste misverstand is dat de orchidee moeilijk te verzorgen zou zijn, terwijl het juist zo makkelijk is! Met wat extra aandacht kun je maanden, vaak zelfs jaren genieten van je orchidee. We verzamelden een aantal tips om je orchideeën fit en vitaal te houden deze zomer.

Je orchideeën fit en vitaal deze zomer

 

Water geven

Verreweg de belangrijkste stap van de verzorging van een orchidee: water geven. In de zomer raden we aan om 1x per week water te geven. Daarbij vraag je je misschien af, wanneer geef ik te veel water of juist te weinig? Om het makkelijk te maken hebben wij drie methodes uitgelicht die er voor zorgen dat jouw orchidee op de juiste manier water krijgt. Je leest het hier: 3 manieren om je orchidee water te geven.

Tip: om te zien of je orchidee water nodig heeft kijk je gewoon naar de wortels. Zijn deze grijs dan is het tijd voor water. Groene wortels betekent dat de orchidee genoeg water heeft.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OrchidsInfo (@orchidsinfo)

 

 

Zet de orchidee op een lichte plek

Vaak staat een orchidee in de vensterbank of ergens anders dichtbij het raam, maar in de zomer kan dat iets te warm zijn. Zoek je een mooi plekje voor je orchidee, dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Een orchidee houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Dit betekent gelukkig niet dat je een orchidee nooit in het raamkozijn kan zetten. Kies alleen een raam waar de orchidee niet in de volle zon staat.
  • Daarnaast houdt een orchidee niet van tocht. Af en toe wat frisse lucht kan zeker geen kwaad, maar pas op met ramen en deuren die vaak openstaan.
  • Ook dicht bij de verwarming staan vindt een orchidee niet fijn. In de zomer, wanneer de verwarming uit staat, is dit natuurlijk geen probleem.
  • Orchideeën houden van een kamertemperatuur van minimaal 15 tot maximaal 25 °c. De meeste kamers in huis voldoen aan deze wens.
  • De keuken is een prima plek voor orchideeën, maar pas op met fruit en groenten. Fruit en groenten geven de stof ethyleen af. Dit kan ervoor zorgen dat je orchidee in één keer al zijn knoppen laat vallen.

 

Photo: Anthura

 

Knip uitgebloeide bloemen af

Als de bloemen van de orchidee uitgebloeid zijn, verdrogen ze en vallen ze uiteindelijk eraf. Mocht dit niet vanzelf gebeuren, dan kun je de verdroogde bloemen ook zelf voorzichtig afknippen. Dit zorgt ervoor dat de plant al zijn energie kan richten op de nog bloeiende bloemen en nieuwe knoppen. Tijdens de bloei van de orchidee is het niet nodig deze te snoeien. Wanneer de orchidee helemaal uitgebloeid is, kan je dit eventueel wel doen om nieuwe knopvorming te stimuleren. Hoe? Dat lees je hier: Mijn orchidee is uitgebloeid, hoe krijg ik ‘m weer in bloei?

 

 

Meer verzorgingstips? Je leest het hier!

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.