Chef-kok Yuri Verbeek

“Mijn voorspelling is dat eetbare bloemen de nieuwste trend worden in de culinaire wereld. Een eetbare bloem als garnering, dat wordt straks het takje peterselie van weleer.

Bloemen en eten vormen een fantastische combinatie. Eigenlijk ook wel logisch, want je hebt het in beide gevallen over natuurproducten. En over twee werelden die alles te maken hebben met beleving.

Dat bloemen en culinair zo dicht bij elkaar liggen, beseft niet iedereen. Ik kwam er achter toen ik met bloemkunstenaar Pim van den Akker en modeontwerper Aziz Bekkaoui werkte aan de International Food Floral Fashion Show. Een spektakel van beeld, licht, geluid én smaak waarin we mode, bloemen, planten en eten combineren.

Bij de meest fantastische jurken, er was er een die onder andere uit orchideeën was gemaakt, maakte ik bijpassende hapjes. Eetbare orchideeën zijn tegenwoordig gewoon te koop bij culinaire groothandels. Die zijn goed te eten, je kunt het vergelijken met harde, knapperige sla.

De show was een groot succes. Er waren 250 gasten en er kwamen veel internationale mode- en culinaire journalisten op af. Maar ook ambassadeurs en mensen van het ministerie van economische zaken. Nederland is met bloemen en planten nu eenmaal een speler van wereldniveau.

Voor mij is het heel leuk en leerzaam om bloemen en planten en de culinaire wereld samen te brengen. Restaurants kunnen nog veel verbeteren aan plant- en bloemarrangementen in de zaak. Dat is nog een ondergeschoven kindje. Sfeer en versbeleving creëer je juist ook met planten. En in de culinaire wereld past de Orchidee helemaal. Daar is nog veel en veel meer uit te halen.

Mijn passie is dromen en deze show was één grote droom. We moesten ruim 3.000 keukenhandelingen in twee uur tijd verrichten met ook nog eens een heleboel bloemen d’r bij. Dat was nog nooit vertoond in de wereld.”

Yuri Verbeek
Chef-kok en auteur van culinaire boeken

www.yuripim.nl

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.