4 TIPS VOOR DE VERZORGING VAN EEN ORCHIDEE

Vaak zie je de phalaenopsis of de dendrobium in huis, dat is niet gek want deze kan je bij veel winkels kopen! Toch durven veel mensen het niet aan, want er bestaat een groot misverstand dat de orchidee moeilijk te onderhouden zou zijn. Enorm zonde, want het is zelfs super makkelijk!. Met een beetje aandacht voor je orchidee en deze 4 algemene tips, kan jouw orchidee nog jaren mee!

 1. Let op de zon
  De phalaenopsis of dendrobium moet geplaatst worden op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon, zeker in de zomermaanden. Worden de bladeren geel? Dan kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of donkergroene bladeren wijzen juist op een mogelijk gebrek aan licht.

 2. Temperatuur
  De phalaenopsis of dendrobium houdt niet van tocht en de centrale verwarming, plaats de orchidee dan ook niet direct bij de verwarming. Een orchidee voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C.
 3. Dompelen
  Laat de pot gedurende een minuut in een emmer onderdompelen. Laat de plant na het dompelen goed uitlekken, de orchidee houdt niet van natte voeten namelijk. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water.

  Regenwater is beter dan kraanwater waar (te) veel kalk in zit. Geef het liefst vroeg op de dag water. In de wintermaanden, wanneer de verwarming aan staat, kunt u de plant het beste regelmatig besproeien met water, dit om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt.

  Even geen tijd om je orchideeën te dompelen? Giet het water op de aarde in de pot, dus niet in het hart van de plant. Gebruik altijd water dat op kamertemperatuur is.

 4. Voeding
  Orchideeënvoeding koop je bij het tuincentrum of in de bouwmarkt. Een phalaenopsis of dendrobium heeft niet veel voeding nodig, een keer per maand is genoeg. Lees hiervoor goed de verpakking om te zien welke hoeveelheden per keer moet worden aangehouden.

Heb je een andere orchidee? Of lees je graag nog meer tips per orchidee? Kijk dan even hier.

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.