Hoe weet je of een orchidee water nodig heeft?

Verreweg de belangrijkste stap van de verzorging van orchideeën: water geven. Dit is meteen ook het onderdeel wat sommigen lastig vinden. Geef ik te veel water of juist te weinig? Om erachter te komen of jouw orchidee water nodig heeft, is een handig en makkelijk trucje!

Hoe weet je of een orchidee water nodig heeft?

Je komt erachter door naar de wortels te kijken. De kleur van de wortels is namelijk de beste indicatie om te bepalen of een orchidee voldoende vocht heeft. Als de wortels grijs zijn, is het tijd om water te geven. Als de wortels groen zijn, heeft de plant nog voldoende vocht.

Lees ook: Wat te doen bij een orchidee met gele bladeren?

 

 

Water geven

Als het dan nodig is om je orchidee water te geven, dan zijn er drie methodes die er gegarandeerd voor zorgen dat orchideeën op de juiste manier water krijgen.

  • Schoteltje water: Je kunt je orchidee water geven door hem 5 – 10 minuten in een schaaltje water te zetten. Hierdoor zullen de wortels het water opnemen dat ze nodig hebben. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je de orchidee goed laat uitlekken voordat je hem weer terug zet in de sierpot
  • Dompelbad: Dompel de pot van de orchidee ongeveer een minuut onder in een bad met water. Je kunt hiervoor een bak, een emmer of je gootsteen gebruiken. Laat de (plastic) binnenpot zitten om de wortels niet te beschadigen. Het is ook essentieel dat de plant goed afdroogt na het bad, want orchideeën houden niet van natte voeten.
  • Een borrelglaasje water: Als je geen tijd hebt of je kunt de orchidee niet uit de pot halen, dan is het borrelglaasje het perfecte hulpmiddel. Om een orchidee precies de hoeveelheid water te geven die ze nodig heeft, hoef je maar één borrelglaasje water (ongeveer 60 ml) tussen de wortels te gieten

 

In deze video kun je bovenstaande stappen zien:

 

 

Voor meer verzorgingstips en inspiratie:

Blijf maandelijks op de hoogte van o.a. ons laatste nieuws, acties en inspiratie.